След като от десетилетия нашите правителства не успяха да се преборят за намаляване цената на газта, на която „Газпром” доставя за България, и българските потребители разбраха, че плащат два пъти по-висока цена за газа, отколкото плащат останалите европейски страни, например, на Виенската газова борса, днес най-после имаме добра новина.

Благодарение на натиска на Европейската комисия, а и благодарение на факта, че нашето общество най-после разбра, че от години руската страна ни ограбва безцеремонно, днес стана ясно, че цената на газта за България ще бъде намалена с 40%. След като КЕВР преизчисли цените за фирмите и гражданите, „Булгаргаз” ще върне над 150 000 000 лева на потребителите си.

 

Днес е хубав ден за българската енергетика, защото е постигнато безпрецедентно намаление на цената на природния газ, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

„Благодарение на постигнатото споразумение между ЕК и „Газпром” стана възможно да бъдат подписани допълнителни споразумения за начина на водене на преговори за намаляване на цената. Благодарение на това можем да се похвалим с много добър резултат. С това опровергаваме твърденията от последната година, че България не е направила нищо. Фактите са налице”, каза Петкова.

„Не случайно днес на 3 март ни връщат договорът подписан. Има символика”, каза от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Договорът е с най-голямо намаление – над 40% – от всички държави, които предоговарят цените, обясни още премиерът.

„Ще възстановим на индустрията и потребителите на 150 милиона и ще консумират газ с 40% по-евтина. Диверсификацията и конкуренцията реално показаха как падат цените”, добави той.


ДЕБАТИ.БГ публикува пълните изказвания от брифинга днес

Николай Павлов – изпълнителен директор на „Булгаргаз”:

Следва да се отбележи, че новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019г., когато „Булгаргаз” официално предложи и поиска от „Газпром” предоговаряне на договора по отношение на цената. Прилагането на новия ценови механизъм ще доведе до разлики в доставните цени, считано от 5 август 2019г. до 29 февруари 2020г. Това, от своя страна, ще доведе до суми, които трябва да бъдат възстановени от „Газпром” на „Булгаргаз”.

„Булгаргаз” счита, че е редно и справедливо всички тези суми, тоест, разликата в цените, действащи към онзи момент и новата цена, и съответно формираната сума, да бъде възстановена на клиентите на „Булгаргаз”. За тази цел „Булгаргаз” ще поиска от регулатора да се утвърдят цени със задна дата от 5 август 2019г. до 31 март 2020г. Казвам го така, защото от 1 март важи новата цена и ще се прилага новата цена по договора с „Газпром”.

Това ще даде възможност на всички клиенти на „Булгаргаз” да възстановят сумите към техните клиенти. За тази цел ще бъде необходимо КЕВР да предприеме съответните действия и да преотвърди новите цени, считано от тази дата.

По отношение на сумите – по първоначални изчисления, „Булгаргаз” ще предложи на КЕВР утвърждаване на цени, които ще доведат до възстановяване на суми приблизително около 150 милиона лева с ДДС на клиентите на „Булгаргаз” за периода 5 август 2019г. – 29 февруари 2020г. В допълнение, „Булгаргаз” ще възстанови и суми на клиентите за месец март. Казвам това на база консумирани количества от всеки един клиент.

„Булгаргаз” заявява своята готовност в момента, в който регулаторът утвърди новите цени, тези пари да бъдат възстановени индивидуално на всеки един клиент на „Булгаргаз”.

Как бяха постигнати резултатите – преговорите между двете компании – „Газпром” и „Булгаргаз” за преразглеждане на цената се водиха изключително и стриктно по механизма за преразглеждане на цената, заложен в ангажиментите, поети от „Газпром” към ЕК. Страните „Булгаргаз”  и „Газпром” договориха хибридна формула, като в нея, освен петролна компонента, се добавя и хъбова индексация, която е в преобладаващата част.

Ценообразуването вече ще бъде на месечна база, считано от 1 март 2020г. По отношение на преговорите – бяха трудни и продължителни, като през целия преговорен процес „Булгаргаз”  положи всички усилия за постигането на това споразумение. „Булгаргаз” поддържаше своята принципна позиция, която беше подкрепена със силни аргументи. Действията на „Булгаргаз”  бяха последователни, като в хода на преговорите беше включен и контролиращият управител по ангажиментите, предложен от „Газпром” и утвърден от ЕК.

И „Булгаргаз” в един от етап от преговорите, поиска от контролиращия управител на преговорите съдействие за ефективното участие на „Газпром” в преговорния процес. Накрая бих искал да кажа, че българският пазар вече на практика е либерализиран и всички алтернативни доставки, реализирани от „Булгаргаз”  през 2019г. и месец януари 2020г. помогнаха за постигането на този резултат.  


Теменужка Петкова – министър на енергетиката:

Днес можем да кажем, че е хубав ден за българската енергетика и българската икономика като цяло, защото е постигнато едно безпрецедентно намаление на цената на природния газ, което ще даде възможност нашата икономика да става все по-конкурентноспособна и българските потребители наистина да се ползват от пазарните механизми при определяне цената на природния газ.

В допълнение на това, което г-н Павлов спомена, аз искам да отбележа ролята на Европейската комисия в този процес. Благодарение на постигнатото споразумение по антимонополното дело между ЕК и „Газпром”, стана възможно и като правно-обвързващ ангажимент за „Газпром”, да бъдат подписани допълнителни споразумения, на база на които да се определи редът и начинът за водене на преговори, свързани с определянето на цената.

Благодарение на намесата на ЕК, постигнатото споразумение, ние днес можем да се похвалим с този много добър, отличен резултат и да опровергаем, на практика, всички тези говорители през последната 1 година, които непрекъснато повтаряха, че България нищо не е направила и че не си е предоговорила цената. Ето, фактите са налице.


Бойко Борисов – министър-председател

Още веднъж да честитя празника, още веднъж да благодаря на колегите от министерството на енергетиката, Томислав Дончев, „Булгаргаз” за огромните усилия, които положиха. Близо 7 месеца вървяха тези преговори. През това време трябваше да търпим изказвания на изключително некомпетентни хора, които изобщо не правят разлика между търговски договори, политически преговори или политическа обстановка.

Проведохме ги професионално, с безценната помощ на ЕК и неслучайно, и днес, на 3 март сутринта, от страна на „Газпром” ни върнаха договора подписан. Има символика. Аз благодаря и на колегите от Руската Федерация, защото никога не сме отричали тяхната заслуга, точно обратното. Винаги сме благодарили и сме изказвали своята признателност за жертвите и помощта, която са оказали на България, и за Освобождението ни. И днес сутринта ни върнаха подписан договор, който е с най-голямото намаление от всички държави, които предоговаряха договорите – над 40%. Не 4, а над 40%. Разбира се, това, което говорихме и вършихме, близо половин милиард куб. метра втечнен газ, през реверсивните връзки миналата година усвоихме. И това, което ви казах, че двата интерконектора от Гърция за България и от Турция през България за Сърбия и Унгария, не само, че ще са от полза на държавата… Виждате, че със стара дата ние ще възстановим на индустрията и на потребителите над 150 млн. и ще получават газ над 40% по-евтин.

Така че, добре свършена работа. Диверсификацията и конкуренцията реално ви показа как падат цените на газа.

Днес имам още много задачи, въпреки че, е национален празник. Надявам се в следобедните часове пак да се видим. Аз сега ви пожелавам честит празник. И нека поне Националният празник да ни обединява. Нека, когато нашите експерти са си свършили прекрасно работата, да им кажем едно „благодаря”. Ние като правителство, сме демонстрирали своята политическа воля в тези преговори и да се гордеем, че сме българи. Защото и днес на нашата граница имаме нула миграционен натиск.  Не случайно аз иска той (турският президент Реджеп Ердоган – бел. ред.) да го каже и да се обърне към българския народ, че ангажиментът за опазване на българо-турската сухопътна и морска граница е наш взаимен ангажимент. И тъй като следобед ще ви поканим пак, ще има още срещи, ако ми позволите сега да не си разводняваме тази прекрасна новина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!