Желяз Андреев
на снимката: Желяз Андреев

Не за първи път България предава свои граждани при първа заповед от страна на САЩ без да иска доказателства. Това пише руският информационен сайт „Риафан” по повод случая със задържания Желяз Андреев след заповед от Вашингтон.

Изданието разказва неговата история – за работата му в американската фирма AW Tronics в България. Според руската медия Желяз просто е изпълнявал поръчка за гражданска авиокомпания в Сирия, за която намерил резервни части от САЩ. По този начин без да знае той според американските власти е нарушил ембаргото за Сирия.

„Желяз не можел и да предполага, че постъпвайки на работа в компанията през 2013 г. ще му се наложи да изпълнява и законодателството на САЩ”, пише медията.

Желяз не е и подозирал, че през 2004 г. Вашингтон е приел закон за налагане на ембарго на Сирия. Според него всяка търговия със страната се явява престъпление.

„САЩ наложиха ембарго, обвинявайки Сирия, че подкрепя тероризма. От тогава минаха вече 14 години, но доказателства за това така и не бяха представени. Точно обратното – появиха се данни, че САЩ подкрепя най-известната терористична организация „Ал Кайда”, която е забранена в Русия. Вашингтон купува оръжия и боеприпаси за нея в България”, пише още изданието.

„Риафан” припомня, че след като сделката става известна, американската компания AW Tronics спира да съществува.

„По принцип в нарушение на ембаргото трябва да бъде обвинен американският продавач, но се предполага, че това е гигантската корпорация “Boеing”, която има свои лобисти на всички етажи на властта във Вашингтон. Затова виновен става Желяз Андреев”, пише изданието.

Руската медия припомня, че Желяз разбира за обвиненията към него, когато бил уволнен от „Луфтханза Техник София”, където работел. Причината за това е, че той се намира в „черния списък”на департамента по търговия на САЩ.

„Риафан” пише още, че адвокатът на Желяз Боян Лимберов не бил допуснат дори да се види с клиента си.

„Освен Желяз Андреев поръчки за Syrian air  са изпълнявали още Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев. Вероятно скоро и за тях ще пристигнат искания за екстрадиция и те също ще се окажат зад решетките. След това вероятно ще дойде и редът на работниците на транспортната фирма, която е доставила частите за гражданските авиолинии от България в Сирия”, пише изданието.

Руската медия припомня, че екстрадирането на граждани по заповед на САЩ без убедителни доказателства ще се случи не за първи път. През 2013 г. беше арестуван, а след това и изпратен в САЩ 29-годишният Ваньо Минков от Варна, който, както и Желяз, никога преди това не е бил в америка. Американците го обвиниха, че е правил обири през интернет.

„В качеството на доказателство беше указано, че интернет адресът, от който били извършвани кражбите, е регистриран на негово име. Той възрази, че не е идиот, за да краде от собствения си адрес и освен това в дома му е бил инсталиран безжичен рутер и всеки човек би могъл да го ползва, за да влезе в интернет, намирайки се на 200 метра от дома му. Освен това извършените кражби били 17 на брой и то от различни краища на България. Интересното е, че откраднатата сума била 600 хил. долара, а Минков бил обвинен в нанасяне на ущърб на САЩ в размер на 6 млн. долара”, се казва още в статията.

Ваньо Минков прекарал 3 години в затвора след което сключил сделка с американските власти и бил освободен.

Изданието припомня и случая ня Гергана Червенкова, която получила 6 обвинения от страна на САЩ заради работата си в сайт за продажба на лекарства в България, които били изпращани в САЩ. Червенкова трябвало да следи за броя на изпратените лекарства, но била обвинена заради забранени за америка медикаменти. Тя прекарала месеци в затвора, САЩ оттеглили обвиненията няколко дни преди началото на съдебния процес, но Червенкова не получила обезщетение.

„Тези примери показват, че сега на практика всеки българин може да се окаже в американски затвор ако САЩ поиска това… Как ли е стигнала България до тук? Отговорът е много прост – с подписването на договора за екстрадиция от 19 септември 2007 г.”

Изданието припомня, че България дори е променила Конституцията си, за да подпише международното споразумение. Според руската медия в повечето подобни договори има клаузи, които забраняват екстрадирането ако изискващата страна не гарантира, че обвиненият няма да бъде осъден на смъртно наказание или престъпленията не са записани в наказателния кодекс на съответната държава.

„В член 7 от Договова за екстрадиция между България и САЩ обаче присъства възможността обвиненият да бъде осъден на смърт, защото в някои щати това наказание все още съществува, макар и в България то да е отдавна отменено. В члена се казва, че може изпращата страна да помоли обвиненият да не бъде осъждан на смърт, но екстрадицията може да бъде извършена и ако изискващата страна откаже да гарантира за това… Освен това за екстрадирането не са необходими никакви доказателства за вина, необходима е само информация за престъплението”, пише още „Риафан”.

Според изданието с подписването на гоговора България е нарушила Конвенцията за защита на човешките права. Гарант на един от основополагащите документи на международното право е Европейският съд по правата на човека, който не реагира на казуса, пише още руският сайт.

„Подписвайки договора със САЩ, българските власти на практика принуждават гражданите си да спазват не само българските закони, но и тези на САЩ. Така Желяз Андреев може да понесе наказание за нарушаване на американския закон за ембарго срещу Сирия.”

Припомняме, че вчера Желяз Андреев беше пуснат от ареста срещу най-леката мярка – подписка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук