Разследването в Русия е загубило следите на котка, считана за веществено доказателство по дело за трафик на наркотици в град Тула, съобщи „Комерсант“. Според разследващите, затворникът Едуард Долгинцев е уредил доставката на наркотици за затворници с помощта на котка, която се е родила в помещенията на институцията. Тя периодично е доставяла забранени вещества през дупка чрез закачен от Долгинцев нашийник с таен джоб.

Този план не сработил: мъжът бил задържан и повторно изправен на съд, а котката била хваната и призната като веществено доказателство, след което била настанена в зоологическата градина в Новомосковск.

Преди няколко дни адвокатът на обвиняемия, Дмитрий Сотников, посетил зоопарка и установил, че котката е избягала, отбелязва изданието.

„Беше ни разрешено да пуснем котката от клетката, защото й беше студено. Пуснахме я. Но изведнъж чужди кучета се спуснаха към нея и тя се уплаши и избяга“, заявил служител на зоологическата градина на адвоката на Долгинцев.

Позицията на прокуратурата се основава на показанията на трима тайни свидетели, които твърдят, че са купували наркотици чрез „котката-трафикант“ и че могат да идентифицират животното. Сотников смята, че загубата на предполагаемия инструмент на престъплението лишава адвокатите от възможността да проведат следствен експеримент, което дава основание за приключване на делото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!