МВР е задържало шестима души заради нацистки и обидни жестове по време на гостуването на англичаните на стазион „Васил Левски“, съобщи БНР. Още трима души са обект на издирване, тъй като са записани от камерите на стадиона как отправят обиди и расистки подвиквания към футболистите от Острова.

„В момента са установени 15 лица, като спрямо 9 лица до момента са събрани данни за участието им в тази противообществена проява. Материалите ще бъдат докладвани в Софийска районна прокуратура, евентуално за данни за престъпление. В момента в Първо районно има задържани шест лица. Други трима се издирват. По отношение на всички останали установени до момента лица продължаваме работата. Всички нарушители на обществения ред, които си позволят такова поведение, ще бъдат призовани, някои от тях задържани, и спрямо тях ще бъде взето отношение“ – заяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Според БНР тече издирване и на хора от провинцията във връзка със същия случай. Те ще бъдат закарани в съответните полицейски упровления. Вчера премиерът Борисов остро осъди поведението на провинилите се запалянковци и бе категоричен, че те не са представителни за публиката по българските стадиони. Той отправи критика и към британските медии, които са преекспонирали случая.

„Няколко олигофрени действително имаше, които даваха хитлеристки значи, фланелката с „No respect“ и така нататък. Публиката си беше прекрасна. Ние не коментираме изстъпленията на английските хулигани из София и не даваме оценка на Великобритания, че това е цветът на английската нация. Така че, те да бъдат малко по-смирени в изказванията си, когато става въпрос за България“ – заяви Борисов.

Двубоят завърши 0:6 и бе спиран двукратно заради расистките скандирания от някои запалянковци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!