Ердоган

Фолксваген спря строежа на фабриката в Турция, близо до Измир. Причината е нахлуването на турската военна офанзива в Северна Сирия.

България получи шанс отново да се включи в „състезанието” за Фолксваген – с много пари те се опитват да отмъкнат проекта за милиарди от съседите си, съобщава германската медия „BILD“

За да осигури построяването на новата фабрика на своя територия, България е готова да удвои предложената от турския президент сума. „Ние намерихме начин да платим на „Фолксваген” вместо 135 милиона от 250 до 260 милиона евро.” каза президентът Росен Плевнелиев, който в момента е и председател на Автомобилен клъстер България.

Като добавим и средствата, които ще се похарчат за подобряване на инфраструктурата, изграждането на свръзка на релсите, на магистралата и на метрото, София предлага общо 800 милиона евро, за да може фабриката  да бъде построена там.

Обсъждан е и вариантът за финансова помощ от Европейския съюз.

Фолксваген иска да инвестира от 1,2 до 1,5 милиарда евро, като ще се отворят 4000 нови работни места и се очаква да се произвеждат 300 000 коли на година. Една огромна инвестиция!

Премиерът на германската провинция Долна Саксония, Щефан Вайл, за момента изключва вероятността за строеж на нов завод на „Фолксваген“ (Volkswagen) в Турция предвид турската инвазия в Сирия. „Снимките, които виждаме от Северна Сирия, са ужасяващи“, каза политикът, който е част и от управителния съвет на Фолксваген.

Военната офанзива е един очевиден акт на нарушаване на международното право и стана причина за нова вълна от мигранти и за изострянето на проблема със сигурността. „Не мога да си представя, че при тези условия Фолксваген ще инвестира милиарди в Турция.” казва Вайл.

Той уточни, че засега става въпрос само за отлагане, а не за пълен отказ от плановете за строеж на фабриката в Турция. „Преговорите за проекта не са приключили.” Той се надява, че ситуацията в Турция скоро ще се нормализира.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!