Командването на турската армия увеличава потенциала на военните части по границата със Сирия, съобщава Анадолската агенция. Там са прехвърлени още един конвой от танкове и самоходни артилерийски установки Fırtına, съобщиха военни източници. Бронираните превозни средства от различни войскови части на Турция са стигнали до провинция Газиантеп, откъдето са се насочили към турската провинция Хатай, съобщи агенцията. Военното оборудване е прехвърлено на границата със Сирия с цел укрепление на военните части.

По-рано радио „Спутник“ съобщи, че сирийската армия обгражда турски наблюдателни пунктове в Идлиб. Същевременно в „Туитър“ бяха пуснати събщения, според които тежките руски  ракетни системи БМ-27 „Ураган“ и БМ-30 „Смерч“ са разположени и насочени към райони в Сирия, където има постове на турската армия и турски части. Съобщението обаче уточнява, че става въпрос за руски оръжия, притежавани от Сирийската арабска армия /правителствените войски/. И двете установки са с голяма огнева мощ, като имат съответно 35 и 70 км обсег и биха нанесли ссериозни разрушения.


Турската армия в Идлиб за седмица на два пъти бе подложена на обстрел от съюзни части на сирийската армия, при което изгуби поне 11 войници, и на два пъти нанесе много по-мащабни удари в отговор.

Събитията подтикнаха руският президент Владимир Путин и турският лидер Реджеп Тайип Ердоган да обсъдят деескалация на сирийската криза в телефонен разговор. Те заявиха, че руско-турските споразумения трябва да бъдат приложени изцяло, съобщиха  Кремъл.

„Беше отбелязано значението на пълното прилагане на съществуващите руско-турски споразумения“, се казва в изявление на Кремъл след телефонния разговор между Путин и Ердоган.

Разговорът е бил по инициатива на Анкара.

„Продължи обсъждането на различни аспекти на уреждането на сирийската криза, предимно в контекста на влошаване на ситуацията в зоната за деескалация на Идлиб. Беше отбелязано значението на пълното изпълнение на съществуващите руско-турски споразумения, включително меморандума от Сочи от 17 септември 2018 г.“, се посочва в изявлението.

Страните се договорили за допълнителни контакти чрез съответните ведомства.

Турският лидер заяви преди това, че е призовал Владимир Путин да окаже натиск върху сирийския президент Башар Асад във връзка с напрегнатата ситуация около турските наблюдателни пунктове в Идлиб.

Ердоган изисква сирийската армия да спре настъплението в провинцията и да изтегли войските от турските наблюдателни пунктове до края на февруари. Той каза по-рано, че е призовал руския си колега Владимир Путин да окаже натиск върху сирийския президент Башар ал Асад да спре офанзивата в провинция Идлиб и да се оттегли от турските наблюдателни пунктове до края на февруари, в противен случай заплашва с военен отговор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!