Снимка: Wikimedia commons

Заровените съкровища звучат като фантазия и не изглежда, че съществуват само в разказите. Всъщност в хода на историята много хора са заравяли скъпоценности по най-различни поводи, главно за да ги опазят за себе си. Ето 6 от най-големите като стойност намерени стари съкровища, според сайта mentalfloss.com :

Съкровището от Хоксни – стойност 3,8 млн. долара, намерено през 1992

Изгубилият чука си на полето фермер Питър Уотлинг извикал приятел с металотърсач, за да го намерят. Вместо чук намерили съкровище. В дъбов сандък имало невероятно колекция от златни бижута, монети и прибори, датирани от 4 -5 век от н. е.

Снимка: ancient.eu

Съкровището било купено от британския музей и било толкова скъпо, че на музея се наложило да помоли за финанси от други донори като Националния фонд за колекции на изкуството. Какво станало с чука? И той е в Британския музей.

Стафордширското съкровище – 4,1 милиона, 2009

Тери Хърбърт ползвал своя металотърсач в наскоро разорано поле до Хамъруич и Стафоршир, когато се натъкнал на най-голямото англосаксонско съкровище, намирано някога. Целият куп включвал 3 500 предмета, повечето с военна функция.

Снимка: Wikimedia commons

Освен оръжия имало и религиозни артефакти и украшения. Смята се, че имането е от 8 век от н. е. и е повлияло на начина, по който историците възприемат английската история от онзи период. Как да не си купи човек металотърсач?

Съкровището от Шрода – около 120 милиона, 1985 – 1988

През 1985 година стара сграда в полския град Шрода Шласка била разрушена поради планови за реновация на района, а под основите й намерили голяма ваза, пълна с 3000 сребърни монети от 14 век. Няколко години по-късно при бутането на друга сграда наблизо били открити още предмети, включително много златни и сребърни монети и богата гама от бижута, заедно със златна корона и пръстен, украсен с глава на дракон.

Снимка: Wikimedia commons

Експертите имат трудности да определят точната цена на намерените артефакти, защото досега не е съществувало нищо подобно.

Потъналото съкровище на Цезария – безценно, 2015

Водолазите, изследващи морското дъно на пристанището на Национален парк Цезария в Израел, помислили , че са се натъкнали на детска играчка, когато намерили първата златна монета. После видели колко много монети имало, вгледали се и в изображенията на тях и осъзнали, че са открили нещо твърде значимо.

Снимка: Ю тюб, кадър

В крайна сметка били извадени около 2 000 монети с различна стойност и от различни епохи между 10-и и 12-и век от н. е. Досега никой не е определил точната цена на цялата находка, което я праща в графата „безценна“.

Панагюрското съкровище – безценно, 1949

Братята Павел, Петко и Михаил Дейкови копаели глина в керемидената фабрика до Панагюрище, България, когато един от тях се засуетил около нещо, което първо сметнал за странна свирка. По-нататъшното копане разкрило още предмети и когато братята занесли находките в канцеларията на кмета, открили, че нещата са от злато. Там, откъдето ги изкопали, имало още много повече.

Снимка: bulgariantravel

Всъщност „свирката“ била древен ритуален съд /ритон/ от 4 век пр. н. е. Имало още златни гарафи, съдове и ваза, за всички от които се смята, че са се използвали при религиозни ритуали. Общо намерили 6,160 кг чисто злато, майсторски обработено със сложни форми и заплетени декорации.

Бактрийското злато – безценно, 1978

Съкровището е намерено в Тиля Тепе, Афганистан, и станало известно като Бактрийското злато. Изровено е от 6 погребални могили. Извадени са над 20 000 украсени фрагмента.

Снимка: Wikimedia commons

Златото е датирано между 1 век пр. н. е. и 1 век от н. е., сложено е в погребалните могили на номадски принц и пет жени, вероятно петте му съпруги. Особено интересното при това злато е, че съкровището е от много разнобразен произход. Има предмети от Китай, Индия и Гърция, смесени заедно. Златарската изработка е много майсторска, предметите са украсени с разноцветни скъпоценни камъни.

Откакто е открито, съкровището е преминавало многократно от едни в други ръце, особено по време на войната с СССР, когато националният музей на страната, където се пазело, е бил ограбен. След това е върнато и оттогава бива излагано в музеите по света.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!