Президентът на Литва Гитанас Науседа и испанският премиер Педро Санчес по време на пресконференция във военната авиобаза в Саулай, Литва, 08 юли 2021 г.
Президентът на Литва Гитанас Науседа и испанският премиер Педро Санчес по време на пресконференция във военната авиобаза в Саулай, Литва, 08 юли 2021 г.

Испанският премиер Педро Санчес беше принуден да прекъсне пресконференция в авиобаза на НАТО в Литва в четвъртък, когато базирани там самолети бързо се вдигнаха във въздуха, за да прихващат руски бойни самолети. Санчес е на посещение в Балтийските държави- Литва, Латва и Естония

Санчес и президентът на Литва Гитанас Науседа разговаряха с репортери в базата на военновъздушните сили в Сиариай, където са стационирани бойни самолети за охрана на въздушните граници от различни държави-членки на НАТО, когато се случи инцидентът. При посещението в авиобазата, където има испански контингент, код „алфа”, задействан по средата на речта на президента на Литва, вдигна на крак целия военен състав. Държавните глави бяха отведени, а журналистите преместени на сигурно място.

На два испански изтребителя беше наредено да прихванат руски самолет Су-24, летящ над международните води на Балтийско море.

„Това оправдава присъствието на испански сили в Литва“, каза Санчес, когато пресконференцията беше възобновена.

„Пресконференцията ни беше прекъсната от истински случай“, добави Науседа. Стана ясно, че руски самолет, излетял от Калининград, е навлязъл във въздушното пространство на Литва без предварително да обяви полета си.

Пилотите не представиха полетни планове и не влязоха в радиовръзка с регионалния център за въздушен контрол, добави Дилда.

Подобни инциденти в региона на Балтийско море се случват няколко пъти седмично. НАТО пази небето на балтийските държави от 2004 г., когато бившите управлявани от Съветския съюз Естония, Латвия и Литва се присъединиха към отбранителния алианс, но им липсваше въздушна мощ за наблюдение на собственото им въздушно пространство.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук