танк Т-72
Снимката е илюстративна

Транспортни самолети с танкове, дарени от Русия, започнаха да кацат на летището в Батайница в Белград. Руската федерация дари 30 танка Т-72МС на Сърбия и първите вече са доставени.

Според бившия министър на отбраната Александър Вулин Сърбия е получила танковете Т-72 като дарение по военно-техническо споразумение, постигнато между президентите Александър Вучич и Владимир Путин.

Като част от това споразумение, освен тези танкове, Сърбия получи от Русия и други бронирани машини, 30 бронирани машини БРДМ-2, някои от които вече са пристигнали в Сърбия.

И танковете, и бронетранспортьорите бяха модернизирани, преди да бъдат доставени на сръбската армия.

Руският военен експерт Фьодор Болдирьов заяви, че танковете Т-72, които Сърбия е получила, „имат обща база на съветския Т-72, но също така и няколко нови компонента и единици от руското производство, които ще улеснят съвместната експлоатация в Сърбия“.

„За условията на Балканите Сърбия не се нуждае от по-модерни танкове, предвид слабостите на армиите на съседните страни,“ каза Болдирьов за Sputnik.

Като част от военно-техническото сътрудничество на Сърбия също така бяха достави самолети МиГ-29, вертолети Ми-17 и Ми-35 и системи за противовъздушна отбрана „Панцир“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук