Атанас Скатов
На снимката: Атанас Скатов

Българският алпинист Атанас Скатов се подготвя за първото зимно изкачване на К2, който е висок 8611 метра. Досега не е правено успешно изкачване на върха през някой от зимните месеци -декември, януари, февруари. Скатов планира около Нова година да бъде в базовия лагер под върха, след което ще има 60 дни за опита.

„След два месеца заминавам към най-трудния връх на нашата планета и то на зимна експедиция. Той е единственият връх, който не е изкачван зимата. Изобщо българин не е ходил на зимна експедиция на връх с височина над 8000 м., сподели алпинистът пред БНР.

В ход е и кампания за набиране на средства . Алпинистът очаква да подпомогне  експедицията с парите от седмата си книга, която вече е в предварителна продажба. При закупуването на една книга директно от автора, подпомагате със 7 метра първото българско зимно изкачване на втория по височина връх на планетата .

„Това е нещо изключително. Не само е трудно, но повечето хора, които разбират, казват че е невъзможно. Предизвикателството е много голямо, но аз обичам винаги да си поставям възможно най-високи цели“, казва Скатов.

Алпинистът се надява да завърши Хималайската корона (изкачването на всички 14 осемхилядника) догодина. По пътя към целта му остават Шиша Пангма, К2, Броуд Пик и Нанга Парбат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук