научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“
Снимка: БТА

Първият български военен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ отплава днес в 14:00 часа от Варна към Антарктида. Церемонията по изпращането ще започне в 13:30 часа на Морската гара, съобщиха от Висшето военноморско училище в града.

Ръководител на 31-вата експедиция до Ледения континент е проф. Христо Пимпирев. Той подчерта, че с това плаване отново ще докажем на света, че сме морска нация.

Участниците в експедицията ще изпълнят серия проекти на остров Ливингстън, където се намира българската антарктическа база. Сред задачите им ще бъде да изследват дънните утайки около острова и наличието на флора и фауна в тях. Освен това родните полярници ще продължат да проучват сушата за залежи от полезни изкопаеми.

Капитанът на кораба – кап.II ранг Николай Данаилов, допълни, че екипажът е от 26 души, сред които трима курсанти от Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна. Очаква се плаването да продължи четири месеца, като 40 дни ще отнеме достигането до остров Ливингстън.

българската екпедиция
Остров Ливингстън

Кореспондент на БТА ще бъде единственият журналист, който ще участва в цялото плаване и ще предава ежедневно за случващото се както на борда на кораба, така и в българската база на остров Ливингстън.

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ е собственост на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско училище, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Българският антарктически институт. Тържественият акт по издигането на военноморския флаг и присвояването на име на кораба бе проведен на 27 юли 2021 г., припомня БТА.

България стъпва за пръв път на Антарктида на 3 февруари 1967 г.

България стъпва за пръв път на Ледения континент на 3 февруари 1967 г. когато метеорологът Цончо Чапанов взема участие в съветска експедиция. Двадесет години по-късно идва ред и на първата българска антарктическа експедиция. През 1987-88 г. доц. Борислав Каменов и главен асистент Христо Пимпирев (сега проф. Христо Пимпирев) са включени в програма на Британския антарктически съвет, а други четирима български учени (Златил Вергилов, Николай Михневски, Асен Чакъров и Стефан Калоянов) работят заедно със съветската експедиция.

Антарктида, растения

Тогава е доставена и първата българска къщичка на о-в Ливингстън, с което са положени основите на родната полярна станция. Шестимата наши учени обитават един-единствен фургон, който служи едновременно за спалня, дневна, столова и научен кабинет. По-късно постройката е наречена „Куцото куче“, тъй като при една от по-нататъшните експедиции е заварена да „подскача“ от вятъра с повредени подпори. С годините „Куцото куче“ се превръща в символ на българската научна дейност на Ливингстън, а днес е музей, който функционира и като пощенски клон „България 1090“ – първият извън страната и най-отдалеченият.

През 1993 г. съоръженията на българската база са обновени, а през 1996-98 г. е добавена нова многофункционална сграда. През 2003 г. е построен параклисът „Св. Иван Рилски“, а през 2012 г. е изградена нова постройка за параклиса, който е и първият православен храм на Антарктида. През 2008-09 г. са построени и две нови сгради със спални помещения, медицински кабинет и научни лаборатории (геоложка и биоложка).

В периода между 1993 г. и 2022 г. Българският антарктически институт (БАИ) успява да организира и да проведе успешно общо 30 експедиции до Ледения континент.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук