кораб
снимка: БТА

Пълен напред! Навръх Стефановден българският военен научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ потегли от Варна на историческо плаване до остров Ливингстън, Антарктида.

Капитан на кораба е кап. II ранг Николай Данаилов. Екипажът е от 26 души, сред които трима курсанти от Висшето военноморско училище. Очаква се плаването в двете посоки да продължи общо около 130 дни, като около 40 дни ще отнеме само достигането до остров Ливингстън.

31-ата българска антарктическа експедиция, начело с проф. Христо Пимпирев, ще остане там около месец.

През първата седмица на плаването си „Св. Св. Кирил и Методий“ ще премине през Босфора, Мраморно море и Дарданелите, ще навлезе в Егейско море, ще заобиколи гръцкия полуостров Пелопонес и навлизайки в Средиземно море. Следва испанското пристанище Картахена, където е една от междинните му спирки. Преди да акостира в Испания, екипажът ще посрещне новата 2023 година в открито море.

„Това е мечта на поколения български антарктици. Ние изследваме Антарктида от миналия век,

но сме като стопаджии – който ни вземе.

Сега сме на равно ниво с нации с дългогодишни традиции в изследването на този континент“, каза за мисията на кораба пред БНР проф. Пимпирев.

„Има един щурм към полярните региони, в който беше престъпление България, която е на равна нога с великите сили, да стои на опашката“, коментира той.

Купихме норвежки кораб, произведен 1984 г.,

за да бъде ремонтиран и въведен в съвсем добро състояние и да отплава в може би най-далечното плаване на нашата планета, поясни Пимпирев.

По думите му средната възраст на канадските научноизследователски кораб например е 34 години, така че въобще не сме купили стар кораб, каквито критики се отправят.

Според него е „геройство“ постигнатото състояние на кораба, което ще му позволи да извърши това „историческо плаване в морската ни история“.

Проф. Пимпирев сподели, че няма притеснения преди пътуването, защото е прекосявал десетки пъти Пролива на Дрейк, с много по-стари кораби и яхти.

кораб
Проф. Пимпирев на борда.

„Но винаги има риск. Излизаш в световния океан, не си седиш по чехли пред телевизора.“

На борда на кораба ще има мобилен пресклуб. Млад журналист от БТА ще следи цялото плаване – от Варна до Антарктида, и всеки ден ще отразява случващото се, съобщи още ръководителят на експедицията.

„Без писаря, който е имал Магелан, ние нямаше да знаем за неговото епохално плаване. Това е изключително важно. Това историческо плаване за нас, българите, ще бъде отразено подобаващо.“, завърши професорът.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Пускай котвата и плавай напред.Браво Българи браво ЮНАЦИ….Браво когато си човек на човека и кораб можем да ти дадем.И се сещам за тези смели момчета със големи СЪРЦА.Момчетата който във изключително тежко атмосферни условия носеха телата на двамата загинали туристи във балкана.И как са се молили да бъде изпратен хеликоптер за да превози телата им до базата.Но хеликоптера който бил изпратен…не можел да кацне.Сещам се за катастрофите по родните ни (МАГИСТРАЛИ) и пострадалите хора сещам се за децата който имат нужда от скъпо струващи лекарства за тяхното лечение НО за всичко това пари НЯМА…Но за кораба и тази сладка искурзиа се намериха Пари.Сега ще открием ,там на нашата база газ и нефт и България ще оцелее,звучи ли ви цинчно,на мен да. да. Но нали е човек на човека.Военен кораб …сега кой ще ни пази кораба отплава…а да сетих се НАТО….Спете спокойно деца…имаше такава песен.

  2. Вечния турист на държавни разноски. За кувьози няма , за болни дечица няма , но но за този лентяй има пари. Да „изследва “ полярния мъх и температурата на замръзване на ракията. Няма ли капка съвест?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук