Ангела Меркел
На снимката: Ангела Меркел по време на речта си пред Бундестага

На фона на растящите демонстрации в Европа срещу ковид-мерките германският канцлер Ангела Меркел отправи предупреждение, че „лъжите и дезинформацията“ пречат на борбата с вируса, съобщава Франс прес.

„Лъжите и дезинформацията, заговорите и омразата изопачават не само демократичния дебат, но и борбата с вируса“, заяви канцлерът в реч пред Бундестага днес.

Изказването на Меркел беше заради въвеждането на нови мерки, които включват  от понеделник затваряне за един месец на ресторантите, спортните и увеселителните обекти.

Депутати от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, третата сила в Долната камара на парламента, изразиха недоволството си срещу новите мерки като нададоха викове по време на изказването на канцлера. Нещо, което се случва доста рядко в германския парламент.

Наложи се председателят му Волфганг Шойбле да прекъсне за кратко канцлера, за да въдвори ред в залата и да заплаши със санкции недоволстващите депутати.

„Онова, което е невярно от научна гледна точка, трябва ясно да бъде посочено като такова. Популизмът е не само нереалистичен, но и безотговорен“, каза тя и увери, че взетите мерки са необходими.

Германският канцлер говори пред парламента преди предстоящото заседание на Европейския съвет, което ще бъде посветено на борбата с коронавируса.

На фона на протестите в Германия срещу рестрикциите заради пандемията почетният председател на „Алтернатива за Германия“ Александър Гауланд определи действията на правителството в борбата с коронавируса като  „пропаганда на война“. Партията му още от пролетта отправя критики срещи ограниченията на правата и свободите, налагани с оглед на вирусната заплаха.

Вече от седмици Германия регистрира все повече случаи на коронавирус. От началото на епидемията в страната са починали над 10 000 души, заразени с Ковид-19.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!