Реджеп Ердоган
на снимката: Президентът на Турция Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заведе дело срещу френското списание „Шарли Ебдо“ за негова карикатура. Адвокатът на президента Хюсеин Айдън подаде наказателна жалба до прокуратурата в Анкара, подчертавайки специалната роля на ръководството на списанието и карикатуриста в случая. Според него „обидното съдържание е клевета, която няма нищо общо със свободата на словото“, съобщава „Дойче Веле“

Сатиричното списание „Шарли Ебдо“ публикува карикатура на Ердоган на корицата си в сряда. На него е изобразен Ердоган, седнал на фотьойл само по долни гащи, придърпвайки покривалото на жена, облечена в ислямски дрехи, като в същото време възкликва: „О! Пророк!“

По-рано Ердоган, говорейки в парламента пред депутати от Партията на справедливостта и развитието, заяви, че няма да гледа тази карикатура, за да „не почита такива неморални публикации“. „Няма какво да кажа на тези злодеи, които толкова обиждат любимия ми пророк“, каза Ердоган.

Франция отхвърля критиките от страна на Турция

Френските власти отхвърлят всякаква критика от страна на Турция по отношение на карикатурите, заяви говорителят на френското правителство Габриел Атал след заседание на кабинета, водено от президента Еманюел Макрон. „Въпреки различни опити за дестабилизация и сплашване, Франция никога няма да се откаже от своите принципи и ценности, особено от свободата на словото и печата „, каза той.

На свой ред комисарят на френското правителство за борба с расизма Фредерик Потие възнамерява да се обърне към органите на правосъдието във връзка със скандала с „Шарли Ебдо“. Той остро осъди изявленията на турския заместник-министър на културата Сердар Чам, който нарече служителите на списанието „гадове“ и „кучи синове“. Подобни изявления са „отвратителни“, написа Потие в Туитър.

Конфликт около карикатурите

Публикацията на „Шарли Ебдо“ се случва по време на конфронтация между френските власти и няколко ислямски държави. Причината за това бяха изявленията на френския президент Еманюел Макрон за убийството на 47-годишния учител Самюел Пати, който показа на учениците карикатури на пророка в час. По-специално Макрон каза, че ислямът е в кризисно състояние, и нарече учителя „тих герой“ и „въплъщение на републиката“. „Няма да се откажем от карикатурите и рисунките“, добави той.

След това Ердоган обвини Макрон в ислямофобия, нарече го „болен“ и посъветва „да бъде изследван за психическото му състояние. Освен това лидерът на Турция призова своите съграждани с призив да бойкотират френските стоки. ЕС, представляван от официалния представител на Европейската комисия, осъди призива за бойкот.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!