Владимир Путин
на снимката: руският президент Владимир Путин (отпред)

„Великата“ руска ваксина срещу коронавируса, тържествено анонсирана от президента Владимир Путин, се оказа ветеринарен препарат, съобщи ученият Александър Кудрявцев.

Какво съдържа ваксината „Sputnik V“

Кудрявцев е шеф на руска биофармацевтична компания, научен сътрудник в Института по биохимична физика към Руската академия на науките.

Той посочва, че съставът на „ваксината“ дълго време не е бил публикуван и не се е знаело какво се съдържа в нея. Когато информацията е станала достъпна, той е бил изненадан неприятно.

Кудрявцев признава, че се е надявал да става дума за съвременна ваксина, базирана върху рекомбинантни белтъци. В действителност това, което е било представено като откритие, се оказва „дори не предишно поколение, това е ваксина от ветеринарната медицина“

„Там има такива пептидни ваксини, срещу зоонози, които се прилагат върху животни за заколение, в тях количествата антиген са милиграми. Един вид – не е страшно ако умре, важното е да не разнася заразата.“ – коментира ученият.

„Но на никой човек със здрав разум не би му хрумнало да прилага това върху хора. Е, оказва се, че все пак е станало”, допълва още той.

Кудрявцев уточнява, че в стандартна ваксина срещу грип се съдържат 45 мкг (микрограма) антиген, но тя не се понася еднакво от всички хора. Затова са създадени и ваксини с 15 мкг антиген. Същевременно в руската ваксина на центъра „Вектор“ количеството антиген е 225 мкг.

„Възможно е дори да са 250 (микрогарама – б.р.), не са го описали точно в състава „, допълва ученият.

Той отбелязва също, че не са посочени всички характеристики на препарата.

„Не са посочили също какъв е белтъкът „носител“. Ясно – в бързането не са имали време на обясняват. Но тази недоизказаност буди силна тревога, особено като се има предвид, че и съставът не случайно не беше огласен.“ – допълва Александър Кудрявцев.

Дъщерята на Путин е ваксинирана като животно преди заколение?

Стотици екипи от учени по света се опитват да намерят лек срещу коронавируса. Вече има данни, че няколко ваксини са почти готови. Но президентът на Русия Владимир Путин, вероятно, за да изпревари конкуренцията, още на 1 август тържествено обяви, че страната му е първата в света държава, регистрирала ваксина срещу коронавирус.

Това стана без да е проведена задължителната трета фаза на клиничните изпитания, което предизвика възражение в научните среди. Впоследствие се оказа, че някои данни от първите две фази са подозрително идентични, което породи съмнения, че са подправени.

Путин не спря дотук. Самият той изрази готовност да се „ваксинира” и обяви, че и на дъщеря му вече е приложен препаратът.

Масова ваксинация

Вчера властите в Москва – градът, в който е отчетен най-високият темп на разпространение на COVID-19 в Русия, обявиха, че ще започнат до два месеца масова ваксинация срещу болестта. Кметът Сергей Собянин заяви:

„Ще започнем масова ваксинация на населението през декември-януари“, заяви кметът на сайта си. Той отбеляза, че в момента в Москва са хоспитализирани близо 10 000 души с COVID-19, като 1000 от тях са на апарати за обдишване. „Това е много голям брой“, посочи Собянин.

Преди няколко седмици обаче руските космонавти, които предстои да заминат за Международната космическа станция, заявиха, че е рано да си инжектират новата ваксина срещу коронавирус, рекламирана от президента Владимир Путин.

„Бих казал лично, че няма да се ваксинирам, защото подхождам много внимателно към този въпрос“, каза Сергей Рижиков, 46-годишният ръководител на следващата експедиция до МКС през октомври.

Коментарите на космонавта дойдоха, след като Путин препоръча руската ваксина срещу коронавирус, разработена за рекордно кратко време, и я нарече „Sputnik V“ на сателита от съветската ера, първият изстрелян в космоса през 1957 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!