Владимир Путин
На снимката: руският президент Владимир Путин

Русия претендира за победа в надпреварата с ваксините. Но бихте ли взели ваксина от Владимир Путин, пита Си Ен Ен.

Другият въпрос е ще се довери ли Доналд Тръмп на ваксина, ако Путин му каже, че е безопасна?

Това не е космическата надпревара, това е световна пандемия, напомня Си Ен Ен. Но Путин все пак се опитва да търси победа.

И докато медицинската общност на САЩ излива студена вода върху внушенията на Тръмп, че ваксина може да бъде готова до деня на изборите, Путин просто извади една от шапката и я нарече Sputnik, след сателитната мисия, която шокира света през 1957 година.

Русия е страната, която отчете много малко случаи на Ковид, преди избухването да стане невъзможно да се отрече. Това е страната, в която лекарите, критични към отговора на правителството, падат от прозорците, пише Си Ен Ен.

Можете ли да се доверите на руска ваксина повече, отколкото можете да се доверите на резултат от руските избори?

Видът на изборите за изборите, за които Тръмп често твърди, без доказателства, се случва в САЩ, всъщност се случва в Русия, според наблюдателите на демокрацията.

Путин и неговите интереси се поддържат рутинно от невероятни три четвърти избиратели.

Три четвърти от американците не са съгласни за почти нищо.

Нито един американски президент не получи много повече от 60% от популярния вот досега, на изборите, където това беше възможно да се проследи.

По дяволите, в нашата странна система рутинно даваме Белия дом на човека, получил по-малко гласове. И всички вървят заедно с него.

Тръмп обича да се шегува, че продължава да служи като президент дълго в бъдещето, но за да го направи, ще трябва да промени конституцията на САЩ, което изглежда напълно невъзможно. Не за Путин. Избирателите му помогнаха да промени конституцията на Русия миналия месец.

По време на управлението си Тръмп показа голяма почит към Путин. Това може да произтича от пренебрежението на Тръмп за оценката на американската разузнавателна общност, че Русия се опита да помогне на кампанията му през 2016 г. (и се опитва да му помогне да спечели отново през 2020 г.).

Белият дом също обича да казва, че му е било трудно с Русия, въпреки че има достатъчно доказателства за готовността на Тръмп да пусне Путин да изгрее.

Един от многото примери е постоянният му интерес да върне Путин в лидерската група на богатите държави.

G7 – това беше Г-8 – преди да бъде изгонена Русия, след като Путин нахлу в Крим, който беше част от Украйна, през 2014 г.

Знаете какво още казва американската разузнавателна общност. Миналия месец заедно с агенции от европейски страни, предполагаха, че руснаците се опитват да откраднат изследвания за ваксина срещу коронавирус чрез хакване в компютърни системи.

Надбягването за ваксините си е състезание

Съобщението на Русия за ваксина, независимо дали можете да повярвате или не, трябва да раздразни Тръмп. Само миналата седмица Тръмп каза, че противоречи на доказателствата в западната медицина, че до деня на изборите може да има ваксина.

Но медицински експерти заявяват пред Си Ен Ен, че този срок е невъзможен.

„Няма начин. Просто няма начин“, казва д-р Питър Хотес, ваксинолог от Медицинския колеж в Бейлор и медицински анализатор на CNN.

Дори ако всичко върви точно по план, най-ранното, което разглеждаме, е краят на януари.

Как Русия направи това толкова бързо?

Според критиците стремежът на страната към ваксина се дължи отчасти на политическия натиск от Кремъл, който има желание да представи Русия като глобална научна сила.

Ето и още:

Русия не публикува никакви научни данни за своите тестове и CNN не е в състояние да провери претендираната безопасност или ефективност на ваксината.

New York Times съобщи, че руската ваксина не е приключила изпитванията.

Въпреки това руските служители заявиха пред CNN, че най-малко 20 държави и някои американски компании са проявили интерес към ваксината.

В момента има 25 ваксини в клинични проучвания и повече от 100 в развитие, според Световната здравна организация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!