Генералният директор и седем от членовете на борда на директорите на „Русал” напуснаха постовете си. Компанията е най-големият производител на алуминий в Русия и голям износител в световен мащаб.

Причината за дъжда от оставки на високо ниво са затруднения в изплащането на дълговете на корпорацията заради наложените на 6 април санкции от страна на САЩ.

Наказанието на Вашингтон предвижда забрана за американски компании или такива, работещи в САЩ да купуват метали от „Русал”. Това доведе до увеличаване на цената, като тя достигна най-високите си нива от 7 години насам.

Генералният директор на фирмата Александра Бурико, която зае поста едва през март, вече го е напуснала и ще бъде заменена от Евгений Никитин.

Членовете на борда на Директорите Владислав Соловиев и Зигфрид Улф, както и Макси Соколов, Дмитрий Афанасиев, Гулжан Молдажанова, Олга Машковская и Екатерина Никитина също се депозирали оставките си, считано от 28 юни.

Американските компании имат срок до 23 октомври да минимизират търговията си с „Русал”, съобщава министерството на икономиката на САЩ. Освен това Вашингтон обмисля да засили санкциите срещу олигарха Олег Дерипаска, който вече се оттегли от ръководството на компанията.

В свое изявление „Русал” съобщава, че ако санкциите не бъдат премахнати, или на компанията не бъде издаден нов лиценз за търговия, международните финансови институции ще прекратят сделките си с групата и продажбите й ще бъдат поразени.

„Възможностите за предоставяне на финансиране на групата при пазарно приемливи условия ще бъдат много ограничени. Компанията може да се окаже в невъзможност да поддържа производството си на достатъчно високи нива, за да се издържа, което може да доведе до увеличение на изискванията на кредиторите ни”, се казва още в изявлението.

Припомняме, че собственикът на „Русал” Олег Дерипаска се оттегли от поста си в борда на директорите в опит да предотврати негативния ефект от наложените от САЩ санкции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук