Алексей Навални

Руски съд разпореди днес фондацията за борба с корупцията на излежаващия присъда руски опозиционер Алексей Навални и нейната регионална мрежа да прекратят всякаква дейност.

В публикация в социалните медии от фондацията заявиха, че съдът е подкрепил искането на руските прокурори да преустановят дейността. Те настояват фондацията да бъде обявена за „екстремистка организация“.

Новината идва след днешното закрито заседание на Московския градски съд по повод искането на прокуратурата. То се отнася, както за щабовете на Навални, така и за основания от него Фонд за борба с корупцията и създадения по-късно Фонд за защита на правата на гражданите.

Решението, взето от руското обвинение е едностранно и засега засяга щабовете на Навални. Първоначалното съобщение беше, че става дума за определение на Московския градски съд, но институцията отрече това.

Според директора на ФБК Андрей Жданов прокуратурата иска от съда да ограничи цялата дейност на ФБК и на ФЗПГ по време на процеса. Предстои съдът да се произнесе по това искане, което би попречило на всички групи на Навални да публикуват онлайн, да организират протести и да участват в избори.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!