Първият секретар на руското посолство в София Владимир Русяев, който бе уличен в шпионаж и напусна България, има адресна регистрация на ул. „Народного ополчения“, д. 50 в Москва, където се намира академията на Главното Разузнавателно Управление (ГРУ) на Русия.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че Русяев е опитал да вербува началник на българска специална служба.

Източници от Министерството на външните работи твърдят, че Владимир Анатолиевич Русяев, който е кадрови офицер от ГРУ, е бил вицеконсул в руското генерално консулство в Барселона през 2009 г., а по-късно, в периода 2011-2013 г., е работил в държава от Латинска Америка.

Очевидно шпионинът е имал добра подготовка по испански език и е започнал разузнавателната си дейност за ГРУ по това направление. Според руски сайтове братът на Владимир – Николай, е работил като военен аташе в САЩ и Аржентина.

Разпространената от прокуратурата информация по случая сочи, че Русяев от септември 2018 г. в продължение на близо година е провеждал конспиративни срещи с български гражданин, разполагащ с достъп до класифицирана информация на НАТО и ЕС. Срещу получаването на държавна тайна офицерът от ГРУ е предлагал и материални облаги.

По непотвърдена информация военното ведомство е обект на разузнавателно проникване на Русяев. Особен интерес за руската страна представлявал Щабът на отбраната.

Според запознати Русяев се интересувал и от Дирекцията за стратегическо планиране. Същата прилага националната отбранителна стратегия, извършва анализи и препоръки за национални позиции по стратегически документи на НАТО и ЕС. Дирекцията освен това разработва и военнотехническите аспекти по практическото осъществяване на контрола над въоръженията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!