72 часа, след като бяха обявени за персона нон грата, двама руски шпиони – Сергей Николашин и Вадим Биков напуснаха страната. Преди няколко дни в координирани съобщения МВнР и прокуратурата обявиха, че двамата служители на руското търговско представителство в София са шпионирали българската армия. Повече от четири години руските дипломати са извършвали шпионската си дейност. Защо чак сега българските власти са решили да ги изгонят, не стана ясно от официалните съобщения. Преди дни премиерът Борисов каза, че е предупредил руския държавен глава Владимир Путин, че такива неща у нас няма да бъдат толерирани. А президентът Радев поиска безспорни доказателства за виновността на двамата руснаци.

В последната минута

Двамата руски дипломати, които бяха обявени за персона нон грата, напуснаха страната.

На 23 септември българското Министерството на външните работи обяви за персона нон грата двама руски служители от руското търговско представителство в София заради събиране информация за армията ни, представляваща държавна тайна.

Срещу тях е било заведено и досъдебно производство, но то е спряно, тъй като се ползват с дипломатически имунитет. Действията на МВнР са съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Според  информация на „24 часа” изгонените дипломати са заместник-търговски аташета – Сергей Николашин и Вадим Биков. Появиха се и твърдения, че двамата са агенти и на Главното разузнавателно управление на Русия. Според българската прокуратура информацията е събирана поне от четири години – Николашин е с дълъг стаж в посолството, докато Биков е в България от година и половина.

Стана ясно, че двамата руски шпиони са проучвали къде и как се обновява българската военна техника, както и детайли около новите изтребители F-16, които предстои да бъдат доставени от Щатите и да влязат на въоръжение в българската армия.

Николашин и Биков имаха 72 часа да напуснат страната ни.

Руският отговор

Русия не остана доволна от решението на българското правителство.

От Министерството на външните работи на Русия излязоха с позиция още на следващия ден:

„Обявяването на двама служители на руското търговско представителство в София за персона нон грата ще навреди на двустранното сътрудничество”, се казва в позицията.

И се добавя: „Изразяваме съжаление заради решението на официална София да обяви служителите на търговското представителство на Русия в България за персона нон грата на основание на измислени обвинения”, подчертават от министерството.

Тези действия ще се разглеждат като умишлен опит да се навреди на конструктивното руско-българско сътрудничество, се казва още в позицията.

От външно министерство допълниха, че ответните мерки ще бъдат обявени по-късно.

Поредни шпиони у нас

Това е пореден случай на експулсиране на руснаци заради шпионска дейност. На 24 януари от България за „персона нон грата“ бяха обявени Дмитрий Михайлович Ярошенко и Александър Александрович Хватов.
Руското министерство на външните работи определи тази мярка като „неприятелска и провокационна стъпка“, както обикновено квалифицира всяко гонене на руски шпиони В края на 2019 година прокуратурата обяви, че високопоставен служител на руското посолство в София е опитал да придобие класифицирана информация от български служител и поиска да бъде отзован. Още по-рано пък обвинения в шнионаж за Русия получи и председателят на сдружение „Русофили“ Николай Малинов.

По-късно съдът пусна Малинов да пътува до Русия, където той лично бе награден от президента Владимир Путин с медал, а случаят предизвика скандал и реакция на Държавния депертамент на САЩ. Сега Малинов иска да основе русофилска партия в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!