Russia_missile_launch

Стратегическите ядрени сили на Руската федерация проведоха на 11 октомври мащабни военни учения в териториалните води на страната, съобщиха световните медии. По пряка заповед на руския президент Владимир Путин те тренираха най-различни сценарии за ядрени атаки и защита, гласи съобщение на руското военно министерство.

Путин наблюдава военни учения

По време на военните учения подводниците, опериращи от базите в Баренцово и Охотско море, проведоха учебно изстрелване на балистични ракети, за да проверят способностите на силите за действие по време на конфликт.

Далекообхватната авиация на Русия също взе участие в ученията, като изстреля широка гама от ракети и муниции, включително крилати ракети със способност да носят ядрени бойни глави.

„От подводниците бяха изстреляни балистични ракети, а едновременно с това бяха изстреляни и крилати и самолетни ракети от /бойни машини в/ Баренцово и Охотско морета, включително от далекообхватната авиация, която излетя от авиобазите „Енгелс“, „Украинка“ и „Шайковка“ – гласи съобщение на руското военно министерство.

Според съобщението руските системи за ранно откриване на балистични ракети са открили всички такива ракети, изстреляни от подводниците, и успешно са предали данните до командните постове.

Учението идва след военните маневри „Восток – 2018“, проведени между 12 и 17 септември, в които участваха 300 000 войници, хиляди бойни машини и самолети и дори кораби. То бе най-голямото от Студената война досега.

Военния съюз НАТО окачестви тези умения като репетиция за „широкомащабен конфликт“. По тази причина воденият от САЩ пакт често провежда учения в близост до руската западна граница, като натрупва съвременни военни машини и специализирани части в балтийските държави – Естония, Латвия и Литва. Съюзът сега се готви за общи учения с Грузия през март 2019 година.

Москва заяви в сряда, че няма да жали усилия, за да опази своите граници. Заместник-министърът на външните работи Григорий Карасин каза пред държавната агенция ТАСС, че „ще отговорим подходящо на тези мащабни учения, тъй като се провеждат близо до границите ни“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук