В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът от Института за пазарна икономика Зорница Славова коментира проблемния модел на финансиране на висшето образование в страната.

Зорница Славова
на снимката: Икономистът от ИПИ Зорница Славова

В момента данъкоплатците плащат за обучението на студентите, повечето от които или напускат страната, или не се реализират по специалността си, което прахосва огромната инвестиция, която всеки един работещ и плащащ данъци българин прави.

Попитахме Зорница Славова не е ли време този модел да се промени и кой се съпротивлява срещу болезнените за университетите и администрациите им реформи, които обаче са наистина необходими.

По нейни думи настоящият модел е изключително порочен, но нито политиците, нито университетските преподаватели, нито гражданите имат стимул да подкрепят и направят реформи в тази наболяла сфера.

„Абсолютно никой няма стимул да прави реформи. Първо политиците, тъй като системата е огромна, те не искат да я разбутват, предвид, че те гледат малко или много в 4-годишен период – колкото им е мандатът. Е нямат нужда да пипат висшето образование. Както видяхме, бяха приети стратегия и план за реформи в правилната посока и после с различни отстъпки все едно се унищожи тази реформа. Имам предвид точно финансирането според реализацията. Студентите също нямат стимул – на някои им излиза безплатно или поне по-евтино да отидат в някой по-голям град – София, Пловдив или Варна, да учат и да работят едновременно примерно в хотелиерството и ресторантьорството, но да са записани…университетите пък нямат никакъв стимул да увеличават качеството, а само броя на студентите.”

Според Славова висшите учебни заведения до такава степен са се превърнали в бизнес, че нито преподавателите, нито МОН се опитват да подобряват качеството на образованието и действително да подготвят студентите за пазара на труда, където те ще бъдат необходими. Самите студенти също не целят да се подготвят за реална работа по специалността си, а се стремят по-скоро към студентския живот и след това към работа, за която дори не е необходимо висше образование.

Според Зорница Славова именно това е най-големият проблем на висшето образование – че то се е превърнало в бизнес и самоцел и никой няма интерес то да изпълнява същинските си функции.

Цялото интервю със Зорница Славова очаквайте може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук