Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу
на снимката: външните министри на Русия и Турция - Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу

Седмата среща на турско-руската група за стратегическо планиране, механизъм в рамките на турско-руския съвет за сътрудничество на високо равнище (HLCC), бе планирана да се проведе в южната провинция Анталия на 18 март, но бе отложена за втори път в рамките на един месец, съобщиха турски медии.

Първата среща беше насрочена за 12-13 март, но бе отложена за 18 март.

Съвместната среща на групата за стратегическо планиране ще бъде съпредседателствана от руския външен министър Серей Лавров и турският външен министър Мевлют Чавушоглу. На нея трябва да има цялостен обмен на мнения относно двустранните отношения, както и актуалните регионални и международни развития.

След разговорите бе планирано да бъдат подписани Планът за консултации между турското и руското външно министерство за периода 2019-2020.

Събитието трябваше да проправи пътя за срещата на високо равнище на Съвета за сътрудничество на високо равнище в Русия на 14 април.

„Предвижда се подробна размяна на мнения по всички въпроси от двустранния дневен ред в контекста на подготовката за следващата среща на лидерите на двете страни и предстоящото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище“, заяви по-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя добави, че ще бъдат обсъдени и външнополитически въпроси като сирийската и украинската кризи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!