Лозан Панов
на снимката: председателят на ВКС Лозан Панов

Административния съд София-град (АССГ)  наложи окончателно 1000 лева глоба на Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд (ВКС), заради неподадена имуществена  декларация и пред Сметната палата, а само пред съдебния инспекторат,  съобщава lex.bg)

Така административния съд  потвърди решението на първата инстанция – Софийския районен съд, който също обяви, че Панов трябва да плати глобата, наложена от Сметната палата.

Междувременно обаче ресорният отдел на Сметната палата, който проверява имуществените декларации на висшите държавни длъжности, беше прехвърлен в антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Така започна и делото между Панов и КПКОНПИ за глобата.

Проблемът беше създаден заради институционален хаос. С последните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) от 2016, магистратите бяха задължени да подават имуществените си декларации пред Инспектората на Висшия съдебен съвет. Шефът на ВКС подаде декларацията си там. По-късно се разбра, че законът допуска различни тълкувания. Сметната палата обяви, че членовете на ВСС, какъвто по право е Лозан Панов, трябва да подават декларации и към нея.

Лозан Панов обаче не подаде декларация в Сметната палата и последва сигнал до ДАНС и НАП за проверка на доходите му и глоба от 1000 лева.

Данъчните направиха не една, а две проверки на шефа на ВКС. Първата приключва през януари 2018 със заключение, че не са установени укрити данъци и нарушения на данъчните закони.

Три месеца по-късно, обаче НАП реши да започне нова, пълна данъчна ревизия на Панов. Този път обхватът й обаче беше пет години. Тя завърши с данъчно-ревизионен акт от септември, според който Панов дължи 16 000 лв. данък върху доходите си. На свой ред потърпевшият  написа редица възражения на ревизията.

Освен глобата от 1000 лв., предстои Инспекторатът към ВСС  да се произнесе дали Панов е повлиял на независимостта на съдиите от апелативния спецсъд като им е назначил проверка по делото „Иванчева“. Неясно остава и кога ще прикючи проверката на КПКОНПИ срещу Панов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!