Промените в закона за съдебната власт - приети. Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за съдебната власт бяха приети на първо четене без дебати. „За“ гласуваха 90 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, против бяха 31 от „Възраждане“ и „Има такъв народ“, а 13 депутати от БСП се въздържаха.

Вносители на проектозакона са трима депутати от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“: Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов.

В проекта изрично е записано, че разпоредбите за разследване на главния прокурор важат и за неговите заместници.

Повод за внасяне на измененията е отказът на Висшия съдебен съвет от 19 юли тази година да назначи съдия Даниела Талева като прокурор, разследващ престъпления, извършени от заместник на обвинител номер едно. Кадровиците обясниха тогава решението си с пропуски в закона.

Вносителите предлагат още да бъде създадена единна система за случайно разпределение на дела, която да замени сега съществуващите 3 паралелни системи в общите и административните съдилища. Новата система ще бъде използвана и в делата срещу главния прокурор и неговите заместници.

Със законопроекта се цели да се преустановят възможни противоречиви тълкувания на действащите разпоредби и да се гарантира ефективното им прилагане.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук