Митко Павлов
Снимка: Facebook

„Не българският народ протестира, а милионерите с яхтите. Народът през това време събираме капачки и даряваме за лечение на деца“.

Това написа в профила си във Facebook тв и радио водещ Митко Павлов.

„Рядко се вижда милионери да блокират каквото и да било, но ще цитирам чужди думи, защото не разбирам нищо от материята, ама се зачетох: „Европейските субсидии за селското стопанство са направени, за да помогнат на малките и средни производители, НО в България голямата част от тази крупна сума отива при няколко едри „зърнарски“ семейства (2 МИЛИАРДА ЛЕВА субсидии ВСЯКА ГОДИНА), пише той.

Водещият цитира статия на анализатора Тихомир Безлов, според когото голяма част от субсидиите отиват при малка група производители.

В профила си във Facebook Павлов отбелязва какви са привилегиите на зърнопроизводителите:

„+ Българската държава им връща акциза за горивото.
+ Не плащат ДДС.
+ Получават компенсации за електроенергия.
+ Продават с надценка и печалба, независимо, че държавата веднъж вече им е платила с нашите пари.
+ Изнасят и продават и в чужбина с печалба.
НО ВЪПРЕКИ ВСИЧКИ ОБЛЕКЧЕНИЯ И МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ ПОМОЩИ хлябът в България не поевтинява, даже в началото на 2023 г. е с 34% по-скъп в сравнение с година по-рано. Кой плаща всичко това? Българският народ, познахте. Но не българският народ протестира, а милионерите с яхтите. Народът през това време
събираме капачки и даряваме за лечение на деца“, написа Павлов.

И допълва:

„Сега тези хора организират протести. Причината е да не се внася евтино украинско зърно! Защо да не се внася? За да купи тяхното! Украинците не ползват европейски субсидии и българска държа не им връща акциза за горивото, впрочем. Въпреки това имат значително по-евтини зърнени култури. Защо да не изкупуваме българското? Защото българските „зърнари“ в момента искат 20% по-висока цена от световните борси. Последицата е, че те ще си вземат печалбата, а българския потребител ще им я плати. За миналата година (2022 г.) „зърнарите“ са обявили 2,5 млрд. лв. печалба. и са взели 2 млрд. лв. субсидия при продажби от 9,98 млрд. лв. Между впрочем, въпреки почти половин година забрана за украинско зърно, цената по световните борси даже спада… Още едно между впрочем – този модел на „затваряне“ на българския пазар и по-високи български “вътрешни цени“ не е заради Украйна, той си е поне на 15 години.“

Той цитира още от статията на Безлов,

според която благодарение на субсидиите, получаване от европейските фондове се случи чудовищна концентрация на земята в България.

„Последицата е, че все повече се произвеждат зърно култури. Това са културите с най-ниската добавена стойност в аграрната продукция. Убива всичко, което е по-сложно, дава повече стойност в българската земеделска продукция и изисква повече работна ръка – като домати, краставици, чушки, грозде, ябълки, череши и пр. С 50 човека зърнарите обработва десетки хиляди декари, а резултата е разрушаване на работни места в селата и малките населени места.

Да ти се доповръща“, завършва коментара си водещият.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук