Книгата на журналиста Руслан Трад „Убийството на една революция” ще бъде представена в литературен клуб „Перото“ днес, на 12 юли.

Авторът е на мнение, че  гражданската война в страната е могла да бъде избегната.

„През 2012-2013г. бяха пуснати редица затворници от строго охранявани затвори в Сирия. Тези хора създадоха бъдещите радикални групи, които виждаме днес. Със сигурност, властите са знаели за какво става дума. Има редица доказателства, че е поддържана комуникация между правителството в Сирия и радикални групи в страната.

Поне тогава, защото сега може би вече е различно, целта е задушаването на революционната дейност в Сирия. Говорим за периода между 2011-2013 г., когато бяха атакувани активистките мрежи точно от тези радикални групи”, споделя Руслан Трад.

В книгата си той е разказал за четирима лидери на такива групи, които са били съкилийници и приятели много преди да започне бунтът. Разказва и за самия бунт от 2011 .

„Книгата представлява журналистически текст с малко лични спомени, с лични истории, разказ за мои роднини, загинали по време на конфликта, както и за мои приятели и колеги, които продължават да са там“, разказва още авторът.

Публикуваме откъс от предговора на книгата, който обхваща част от тематиката и същността й.

Сирия„Често ме питат каква е истината за Сирия. Няма такава. Няма една истина. За майката, загубила детето си от въздушен удар на сирийските самолети, болката е същата като на онази майка, чиито син е застрелян от бунтовници. За семействата, на които децата им са взети за войници от Ислямска държава, раната е същата като на онези фамилии, на които им се налага да пратят момчетата си в армията, знаейки, че няма да ги видят отново. Гражданската война е най-омразното, най-ужасно нещо, защото се сражаваш срещу себе си. Враг може да бъде всеки един от съседите ти, а доносник вероятно е брат ти или братовчед ти. В такъв хаос е възможно всичко и най-вече създаването на още и още насилие, докато в един момент хората просто претръпнат.”

Коментар на Руслан Трад специално за ДЕБАТИ може да прочетете тук:

„Ал Джазира” – един от най-влиятелните инструменти на Катар

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!