Руският училищен пазач Николай Иргит се е сблъскал с лоша изненада, когато излязъл в гората – натъкнал се на мечка. Но някак си е оцелял, за да разкаже историята, пресъздадена от „Гардиан“.

35-годишният руснак е изглеждал много зле по време на интервюто – с белези, подутини и превръзки. Причината е една – мечката се опитала да изяде лицето му.

„Все пак мечката изглежда по-зле“, сподели обаче героят, с което шокира медията.

Иргит е пазач в училище и баща на три деца в отдалечената област Тува в Русия, на север от Монголия. Преди повече от месец той излязъл в гората с приятели, за да събира еленови рога с цел да ги продаде. Тогава внезапно срещу него изскочила кафява мечка.

Дали разгневена от смущаването на горския й покой или просто е била гладна, но тя се нахвърлила на Иргит, започвайки да гризе главата му.

„Отворих очите си и видях огромните й челюсти – разказва той пред руски репортери.  – Инстинктивно стиснах зъби. И тогава мечката изрева и побягна.“

Иргит не разбрал защо.

„Чувствах ужасна болка – разказва той – Отначало си помислих, че в устата ми се намира част от собствените ми устни. После се изплюх и осъзнах, че това е език. Отначало си помислих, че това е моят език. Но не беше! Не. Треперейки, започнах да говоря нещо, за да проверя дали мога и всичко изглеждаше наред. И тогава разбрах, че това е езикът на мечката. Бях отхапал езика на мечката и той беше в устата ми. Веднага забелязах, че езикът е бял.“

Това е едновременно невероятно впечатляващо и невероятно отвратително, пише „Гардиан“. Приятелите му го завели в болница, където останал дълго време за да му бъде присадена кожа.

Руските мечки са заплаха за населението в близост до тях. Преди месеци бе съобщено една от тях завлякла мъж в пещера, държейки го там като храна със седмици, но впоследствие възникна основателно съмениние, че историята е измислена.

Понякога хората постигат неочаквани успехи в самоотбраната срещу могъщите хищници, както Иргит. Гостуващ в страната канадец на име Алекс Уудс пък убил мечка с удар от брадва в главата.

Възстановявайки се, Николай Иргит коментира случката, опитвайки се дори да вкара доза хумор:

„Това беше победа за човешкия род. Предполагам. Ако случайно излезете в гората…, внимавайте, училищният пазач може да ви откъсне езика.“

Накрая „страшилището за мечки“ добавя за мечката, че оттук нататък „тя няма да облизва много буркани с мед“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук