Каталуния

Руска групировка е предложила да изпрати 10 000 войници в Каталуния, за да помогне на региона да постигне независимост през 2017 г., според съдия, който разследва предполагаема злоупотреба с публични пари за финансиране на неуспешния опит на сепаратистите, съобщава „Политико“.

Часове след като испанската полиция арестува 21 влиятелни каталунски бизнесмени по подозрение за злоупотреба с публични средства и пране на пари, съдията Хоакин Агире заяви, че руска групировка, създадена по време на ерата на Михаил Горбачов, е предложила „подкрепа“ на бившия регионален президент на Каталуния Карлес Пучдемон, включително изпращане 10 000 войници в региона и пари за изплащане на дълговете на Каталуния, ако тя обяви независимост. Не бяха предоставени повече подробности за руската група.

Въпреки че Пучдемон обяви независимостта на Каталуния през октомври 2017 г., съдията каза, че смята, че руската оферта е била отхвърлена. Опитът за независимост, считана за незаконна съгласно испанската конституция, доведе до спиране на автономията на Каталуния, присъди за 12 каталунски лидери и бягство на Пучдемон в Белгия.

„Ако той беше приел, събитията вероятно щяха да бъдат трагични и щяха да се разгърнат във въоръжен конфликт с държавата с неизвестен брой смъртни случаи“, пише Агире в официален доклад, описващ арестите и обиските, извършени в сряда, видян от новинарската агенция EFE и няколко национални вестника.

Съдията основава подозренията си на доклади от Guardia Civil – една от полицейските сили на Испания, и два аудиозаписа, открити в телефона на Виктор Тераделас, един от арестуваните бизнесмени, за който се твърди, че е бил в контакт с представител на руската група.

Друг от арестуваните, Хавиер Вендрел, бивш член на каталунското правителство и бивш член на разпуснатата терористична група Terra Lliure, бе записан да казва, че е наблюдаван от испанските разузнавателни служби и иска да си „гарантира максимална сигурност, че неговите отношения с Русия няма да станат известни “.

В доклада на Агире се споменава и среща между Ориол Солер – бизнесмен, арестуван като част от същата операция, и основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж в посолството на Еквадор в Лондон на 9 ноември 2017 г. Според съдията срещата се е състояла на фона на „стратегия за дезинформация и дестабилизация, в която правителството на Кремъл също би могло да има участие“. Съдията каза още, че Солер е пътувал до Санкт Петербург през юни 2017 г.

Адвокатът на Солер, Бенет Салелас, определи аргументите на съдията като обикновени теории и каза на пресата, че клиентът му нямало да бъде задържан, ако той не бил за независимостта на Каталуния.

Пучдемон, който сега е член на Европейския парламент, обвини испанската държава в опит да репресира привържениците на каталунската независимост.

Те се опитват [да доведат до] политическата и гражданската смърт на движението за независимост, защото три години след обявяването на независимостта ние продължаваме да се борим за справедлива кауза“, пише в Туитър той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!