Италия, коронавирус

„Гражданската защита“ в Рим съобщи за рязко намаление на дневния брой заразени в страната. Регистрирано е най-ниското ниво на новозаразени от 10-ти март насам – само 4050. С това общият брой на заразените в Италия достигна 101 739 души.

812 души обаче са починали в Италия от коронавирус през последните 24 часа. Така общият брой на починалите от COVID-19 в страната достигна 11 591 души.

Епидемията напредва и във Великобритания, където очакванията за развитието на ситуацията не са оптимистични. Броят на починалите от коронавирус там достигна 1408 души, със 180 повече в сравнение с предишния ден, съобщиха от здравното министерство в Лондон. Носителите на COVID-19 в Обединеното кралство достигна 22 141 души.

Само през последните 24 часа в Турция са починали 37 души от коронавирус. Това съобщи здравният министър Фахреттин Коча. Той поясни, че общият брой на починалите от началото на пандемията вече е 168 души. 10 827 са заразени с коронавирус, уточнява Анадолската агенция.

Броят на съобщените смъртни случаи от коронавирус в Гърция нарасна до 41. Новите смъртни случаи включват смъртта на 55-годишен мъж от Кастория, който е бил на интензивно лечение в солунска болница и 76-годишна жена в Лесбос. 55-годишният пациент е шестият пострадал от Кастория, а 76-годишниата жена е първата жертва на Лесбос.

Последният официален брифинг, изнесен от говорителя на здравното министерство Сотирис Циодрас в неделя, определи броя на заразените в Гърция на 1156, а този на починалите – 38.

Продължава и тенденцията за удължаване на извънредните положения.

Финландските власти ще удължат ограничителните мерки в страната, въведени до 13 април, с още един месец – до 13 май поради пандемията от коронавирус. Това съобщи в понеделник на пресконференция финландският премиер Сана Марин.

„Мерките, предприети във връзка с извънредното положение, ще бъдат удължени до 13 май“, каза тя.

По-рано страната затвори границите си от 19 март до 13 април, включително със страните от Шенген, поради ситуацията с коронавируса. Затворени бяха училищата и университетите.

Между 28 март и 19 април властите ограничиха движението между столичния регион и останалата част от страната, за да предотвратят разпространението на вируса. Освен това е забранено събирането на групи от повече от 10 души. Във Финландия броят на заразените с коронавирус нарасна до 1313, 13 души са починали.

Италия също удължава блокадата най-малко до 12 април, за да ограничи новите случаи на зараза с коронавирус, които вече са отнели 11 591 живота, заяви здравният министър в понеделник, цитиран от АФП.

Заседание на научния комитет на правителството препоръча да се удължат всички мерки за ограничение поне до Великден, 12 април, се казва в изявление на Роберто Сперанса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!