Марк Рюте
На снимката: Марк Рюте, министър-председател на Холандия

Президентските избори в България на 14 ноември ще бъдат решаващи за пътя на Албания и Северна Македония към ЕС, заяви холандският премиер Марк Рюте. Той говори пред медиите днес следобед, след срещата си в Тирана с албанския министър-председател Еди Рама.

„За да може Албания да проведе своята първа междуправителствена конференция, е от съществено значение да бъдат решени въпросите между България и Северна Македония. Надявам се това да се случи. Вие направихте много. Ако трябва да бъда справедлив, Албания е постигнала нужния напредък“, каза Рюте.

През юни тази година Съветът по общи въпроси на ЕС не успя да постигне споразумение за започване на преговори за присъединяване към ЕС с Албания и Северна Македония. Ветото на България по отношение на Северна Македония направи невъзможно единодушното решение на 27-те министри на външните работи, с което беше наказана и Албания, пише „Екзит Нюз“.

Рама благодари на Рюте за посредничеството му с България и изрази надежда, че въпросът ще бъде решен до заседанието на Европейския съвет през декември.

По време на посещението си в Тирана през септември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС работи за премахване на всички пречки, за да може Албания да проведе първата си междуправителствена конференция до края на годината.

От своя страна българският президент Румен Радев постави три условия, които Северна Македония трябва да изпълни, преди България да е готова да вдигне ветото си. Изглежда, че Радев ще спечели изборите на 14 ноември, но ситуацията в Северна Македония е по-малко сигурна.

Министър-председателят Зоран Заев обяви оставката си, след като партията му претърпя съкрушително поражение на местните избори през октомври. В четвъртък правителството му ще бъде изправено пред вот на недоверие в парламента, иницииран от ВМРО-ДПМНЕ, основната опозиционна партия. Искането дойде малко след като ВМРО-ДПМНЕ обяви, че е сключила нов парламентарен съюз с „Левица“, „Алианс за албанците“ и БЕСА, който ще ѝ осигури мнозинство в парламента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук