мол коронавирус

Засилват контрола за спазване на мерките срещу разпространението на коронавуриса у нас. Това стана ясно на днешния редовен брифинг на Националния оперативен щаб.

По думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов има неглижиране сред определени групи хора на въведените мерки.

„Ние ще завишим контрола. Органите на РЗИ съвместно с полицията и всички институции, които могат да осъществяват контролни функции, ще осъществяват ежедневен и нощен контрол на всички места, където има събиране на големи групи от хора и обществени места, които трябва да спазват мерките – търговски обекти, молове, нощни заведения и клубове“, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

 

За момента ситуацията с лечението на болните е под контрол, допълни Ангелов.

„Ако можем да кажем, че има хубава тенденция, бихме могли да кажем, че все още здравната система разполага с достатъчен капацитет с легла на национално ниво. По области обаче чувстваме затруднения и те се дължат на няколко неща – първо, българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерките. Нашите мерки са достатъчно леки и приемливи за всички – най-важното е носене на маски на закрито, проветряване на помещенията редовно, спазване на дистанция не по-малко от 1,5 м и дисциплина“, добави Ангелов.

За момента само 19% от леглата за пациентите с коронавирус са заети. В интензивните отделения също има достатъчно свободни места, като заетостта е едва 6%.

Имаме 1380 хоспитализирани с коронавирус, броят легла на национално ниво са 7307, съобщи Ангелов.

За последното денонощие 25 медицински служители са дали положителни проби за коронавирус.

Така до момента броят медиците, които са били заразени от началото на пандемията е 1440.

В две области – Благоевград и Търговище, има заболеваемост над 120 човека на 100 000.

„Това са областите най-засегнати в момента, призовавам да не се пътува на там, ако не е наложително“, каза още здравният министър.

Доц. Ангел Кунчев, представи презентация. В момента по заболяваемост сме на 22 място в ЕС.

На 5-то място сме на Балканите, като и тук няма промяна. Смъртността е 1.56 на 100 хиляди, което ни дава 8-мо място в ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!