172 ученици и 165 учители са с положителни проби на коронавирус. Заразените ученици на ден от началото на годината са 6-7 пъти под средните стойности общо за населението. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Имаме всички шансове учебната година да се проведе над 98% присъствено. Вероятно ситуацията ще се влоши, но не толкова зарази COVID-19, но и заради настъпването на сезонните вируси. И в момента основният проблем са не толкова високият брой ученици, а тези, които са развили грипоподобни симптоми. Принципът на предпазливост изисква децата да останат“, добави Вълчев.

Карантинираните учители и ученици са 0,5%, т.е. петима ученици на 1 000 не учат, каза още Вълчев. Не можем да си позволим да затворим училища.

През пролетта организирахме компесат,орно обучение, но то не може да бъде за постоянно и не може да бъде толкова ефективно.

Световните лидери се изказаха, че ние рискуваме да забавим развитието на децата и да се изправим пред поколенческа катастрофа, каза още Вълчев

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!