Македония и Турция се включиха в дългата редица на държавите, които вземат извънредни мерки срещу коронавируса. Македонският президент Стево Пендаровски обяви извънредно положение на цялата територия на РС Македония. В обръщение към нацията Пендаровски заяви, че това се налага, за да се предотврати разпространението на коронавирус.

Днес на обяд министър-председателят Оливер Спасовски призова парламентът да обяви извънредно положение заради разпространението на COVID-19. Председателят на парламента Талат Джафери заяви, че след саморазпускането и обявяването на избори, парламентът не може да се събере отново и призова държавният глава да вземе това решение.

Преди три дни политическите лидери единодушно решиха да отложат насрочените за 12-ти април предсрочни парламентарни избори.

Турция обяви, че затваря железопътната и сухопътната граница с Гърция и България от полунощ заради страха от коронавирус, съобщава АФП. Това се случва след като Анкара отвори портите за бежанци, тръгнали към Европа.

„Сухопътната и железопътната граница ще бъдат затворени за изходи и влизания от 21:00 централно гринуичко време днес (сряда)“, се казва в съобщението.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган миналия месец отново отвори портите на турската граница за бежанци, които се опитват да стигнат до Европа, което предизвика спор с Европейския съюз, както и с Гърция. Хиляди мигранти се натрупаха на турско-гръцката граница, като избухнаха схватки с гръцката полиция, стреляща със сълзотворен газ, за да предотврати влизането им, докато бежанците отговаряха с камъни.

Анкара иска да актуализира споразумението за мигрантите от 2016 г. с Брюксел, като заяви, че повечето от турските искания далеч не са изпълнени. Ердоган обсъди вчера въпроса с лидерите на Франция, Германия и Великобритания във видеовръзка.

Досега в Турция регистриран един смъртен случай от коронавирусa и общо 98 заразени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!