Д-р Андрей Коцев
на снимката: Д-р Андрей Коцев
Д-р Андрей Коцев от синдикат „Защита“ е говорител на медиците от „Света София“, които искат да напуснат заради коронавируса. Той е лекар в Отделение по гастроентерология към УМБАЛ  „Александровска“ -София.

 

Вчера масово лекарите от Втора градска болница в София подадоха оставки. Лекарите казаха, че не са готови да лекуват болни от коронавируса, защото нямат опит с болни от такива заболявания. Междувременно в парламента се обсъждат законодателни мерки, според които лекарите, отказали да изпълняват Хипократовата си клетва, ще бъдат наказвани. Какъв е Вашият коментар за това?

Колегите показаха, че нещата не само в Белодробна болница не са добре, що се касае за подготовката ни за борба с коронавируса, но много хора излязоха, много хора са си подали заявления за оставки. В същото време официални лица от общината твърдят, че всичко е наред. Аз на кого да вярвам? Вярвам на колегите си, защото това са професионалисти, които не искат да заразяват пациентите, хората, които са навън. Никъде в Хипократовата клетва, която под път и над път се развява пред носа им не пише, че лекарят трябва да е глупак, който загива, защото лекува своите пациенти без защитни облекла. Няма такива изисквания в Хипократовата клетва. Ако не са им осигурени защитни облекла са в пълното си право да ги искат и да протестират. Не знам какъв закон ще приемат и военно положение ли ще обявяват. Най-вероятно ще се върнем във времето на Сталин, когато лекарите са били основен враг номер едно на обществото.

Вместо да има необходимите условия, за да помагат на обществото, те се поставят в една ситуация, при която обществото ги сочи с пръст, а те нямат никаква вина за това.

Това е поредният случай, при който лекари протестират. Защо?

Благодарение на протеста, който направиха колегите от Белодробна болница бяха осигурени някакви защитни облекла. След това колега от Пловдив подаде сигнал. Аз си общувам с колеги от други болници, включително частни, които имат същите проблеми. Навсякъде има недостиг на защитни облекла. Отговорните за това власти и държавата трябваше да помисли за това още преди два месеца, а не сега да започват да се шият облекла и маски.

Защото, ако медиците ни нямат облекла, всичко останало е палиативно. Общопрактикуващите лекари са хората на първа линия, а те също са оставени без защитни облекла. Има сигнал от един лекар от Хасково. Казано им било, че приоритет са болниците, но нали се сещате какво ще стане, ако общопрактикуващите лекари се разболеят. Това са хората на първа линия в много случаи. Не всички болни идват от чужбина, все повече ще стават случаите на хора, които са се заразили, без да пътуват извън страната.

Когато падне маската в самолета първо възрастният си я слага и после той я поставя на детето. Ние медиците сме поставени в ситуацията, при която нямаме маска – нито за нас, нито за “детето”, или пада прекалено късно, когато ще е късно и за нас, и за “детето”. Така, че “самолетът” България не се управлява по най-добрия начин, колкото и да се хвали властта и Бойко Борисов, че отново са ни сочили за пример европейските държави. При тези протести на лекари и липса на защитни облекла, ако ние сме пример, горко ѝ на Европа.

Имате наблюдения от случващото се българското здравеопазване. Подготвена ли е здравната ни система да се справи с този вирус? След като не са осигурени елементарните неща като маски и облекла, можем ли да сме сигурни, че има достатъчно специалисти и оборудване?

Колегите споменаха, че нямат достатъчно апаратура във Втора градска болница. Проблемът е, че няма единно решение, няма правила. Всички от управляващите, включително и от Българския лекарски съюз, твърдят, че всичко е наред, но тези хора, които са на фронта и им обещаха по 1 000 лева, да видим как ще достигнат тези пари до тях. Да не стане като 50-те милиона за медицинските сестри? Няма ясни разписани правила, няма в държавните болници условия. Ако сте влизали в която и да е държавна болница, има някои отделения, които са добре, но като цяло ситуацията в тези лечебни заведения е трагична. Включително откъм битови условия, откъм апаратура. Вижте само как изглежда Втора градска болница отвън. Тя прилича на ковчег. Може ли да се приемат хора там?! Тя е една порутена сграда.

Голяма част от Александровска болница изглежда по същия начин, отвън и отвътре. Правихме толкова протести, за да осигури държавата пари и да се сети, че трябва да подобри битовите условия в болницата. Дерматологията в Александровска болница е един коптор, който съм снимал многократно и съм качвал снимки многократно в социалните мрежи.

Не сме готови. С тези мизерни условия лъсва цялата способност на здравната ни система да се сблъска с нещо по-сериозно. С недостига на хора, с недостига на предпазни средства, на апаратура, пенсионирани сестри, които си тръгват… Самият министър на здравеопазването е признал в телевизионно интервю, че не сме подготвени за тази инфекция.

Частните болници са изправени пред друг проблем. Няма закон, който да ги задължи да се включат в борбата с коронавируса и пациентите се из държавните коптори.

Исках да Ви попитам за частните болници. Голяма част от тях работят със Здравната каса и взимат пари от клинични пътеки. Редно ли е, според Вас, те да поемат част от тежестта?

При всички репресивни мерки, които приема правителството, спрямо кой ли не, би било добре по някакъв начин и частните болници да бъдат задължени да участват солидарно в борбата ни с коронавируса. Нали са част от здравната система и основното им финансиране от НЗОК. Може би ще е неизбежно това да се случи, колкото и да не се харесва на определени среди, трябва да сме солидарно общество.

Одобрявате ли предложения от Великобритания мерки, при които не се предприема социална изолация, а се оставят хората свободни, за да придобият имунитет. Аргументите тук са, че след здравната криза, икономическата ще бъде много тежка. А заради изолацията много бизнеси ще трябва да затворят. Одобрявате ли този модел или смятате, че предприетите от нашата държава мерки са по-правилни?

Никой не може да каже какво ще покаже бъдещето. Като лекар смятам, че поведението на Великобритания е малко фриволно. Трябва да има ограничения и мерки, но не трябва да се насажда такъв страх и разделение между хората, заповеди, закони, скоро може да въведат забрана лекарите да не даваме интервюта. Знаете, че се предвиждат какви ли не ограничения. Не искам да се връща тоталитаризмът заради един вирус и това да е удобен повод хората в България да си мълчат. И без това мълчанието в България е на високо равнище и сме на 111-то място по свобода на словото.

Така че, трябва да се намери баланс между свободата на хората и ограниченията. Но не може държавата да си въобразява, че властта е самоцел. По Конституция властта идва от народа. Трябва да има равновесие. Включително трябва да има икономически мерки, които да подпомогнат малкия и средния бизнес, за да не се стига до фалити. Сега е времето държавата да покаже, че съществува не заради шепа политици, а заради това да бъдем едно общество.

Освен това паниката и страхът намаляват имунитета, особено това непрекъснато говорене за военно положение. С автомати и танкове ли ще стрелят по вирусите? Не бива да се преиграва, не бива и да се омаловажава. И двете крайности са еднакво вредни.

Замазват истинските проблеми, за които си говорихме досега – липса на предпазни средства, липса на организация и неадекватно заплащане.

Медиите са изключително важни в момента, за да не се загуби свободата на словото и свободата на гражданите. Хората трябва да имат право да изказват мнението си, да критикуват властите, когато не са си свършили работата, да имат право да развиват синдикална дейност и да защитават правата на синдикалните членове – това са неща, които не трябва да се отнемат от обществото. И без това демокрацията ни е толкова крехка, че се крепи на една хирургическа маска. Това зависи от медиите да не предават свободата на словото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!