Народните представители приеха на първо четене спорни поправки в Закона за частната охранителна дейност, които дават възможност на осъждани, но реабилитирани лица да могат да работят като частни охранители. Предвижда се и да отпадне изискването за образователен ценз. Предложението на ГЕРБ беше прието със 77 гласа „за“, 25 „против“ и двама въздържали се.

Друга промяна в закона дава възможност на охранителните фирми да наемат  подизпълнители. Вносителите обясняват промените в динамичните процеси в професията, както и с нуждата от по-добра регулация.

По време на дебатите в пленарна зала Иван Иванов от БСП посочи, че промените будят недоумение.

„Какво имам предвид. На първо място да се разреши в дейността на частните охранителни фирми да се използват подизпълнители. Знаете в голямата си част тези охранителни фирми изпълняват договори към държавата. На първо място буди притеснение, че ще се направи една концентрация и съществуват съмнения за много сериозен лобизъм в посока на определени фирми да могат да печелят определени обществени поръчки и да смажат конкуренцията под себе си, т.е. да я подчинят. Второ всички тези движения в Закона за частната охранителна дейност в навечерието на избори също звучат притеснително. Черешката на тортата в целия този законопроект, подчерта той, е едно предложение на ГЕРБ да могат да бъдат управители на фирми, занимаващи се с частна охранителна дейност осъждани лица, независимо от това, че са реабилитирани”, каза Иванов.

По време на дебата в пленарна зала преди гласуването на промените Ахмед Aхмедов от ДПС обяви, че това е поредният лобистки закон на ГЕРБ

 „Ще помоля всички вносители на законопроекта да декларират дали имат конфликт на интереси. Размисъл  будят и предложените текстове отношение на реабилитацията, като съгласно проекта за изменение право да получат лиценз ще имат и лицата, които са реабилитирани по реда на НК, които към настоящия момент нямат това право. Това предложение буди недоумение, считаме, че е недопустимо охранителна дейност да се осъществява от осъждани лица”, каза още Ахмедов.

От парламентарната трибуна Маноил Манев от ГЕРБ заяви, че никога не е имал охранителна фирма и обясни, че промените са били  обсъждани с представители на  полицията, прокуратурата, частния сектор и асоциации на охранителните фирми.

 „И всяка думичка и всеки текст в този законопроект, който ви предлагаме, е резултат от тези над 15 срещи и мероприятия във връзка с изясняването на това какво пречи на бизнеса”, заяви Манев.

Манев обясни премахването на образователния ценз за гардовете  с мотива, че особено в малките населени места, има много хора без образование, които искат да работят и това е проблем, защото не могат да бъдат наети.

Според Тодор Байчев от БСП обаче проблемът с кадрите няма да бъде решен с ниско образовани хора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!