Ромео Шатев е строителен инженер и собственик на строителна фирма. Председател е на УС на Търговско-промишлената палата в Благоевград от 1992 година. Палата обединява над 200 редовни и над 1500 асоциирани членове. Като председател на ТПП-Благоевград участва в Регионалния съвет за развитие на Югозападен регион за планиране, Областния съвет за тристранно сътрудничество, Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, както и в съвместна работна група по ИНТЕРРЕГ ИПП България – Северна Македония и Комитета за наблюдение по ИНТЕРРЕГ V-А Гърция – България.

Успя ли да се подобри бизнес-средата в Благоевград през последните години? Какви са вашите впечатления като председател на Търговско-промишлената палата в града?

За съжаление през последните две-три години бизнесът в Благоевград е в застой, няма видими крачки напред.

Какви са причините? Не се предприемат необходимите мерки или няма интерес от страна на инвеститори към района?

Мерките са комплексни, те важат абсолютно за всичко. Вече най-големият проблем е работната ръка и по-специално квалифицираната работна ръка и близостта на София. С пускането на магистрала „Струма” за 50 минути вече може да се стигне от Благоевград до София и много млади и по-високо квалифицирани хора си намериха по-високо платена работа в София. Така фирмите докато запълнят офисите си в столицата те изсмукват работната ръка от Благоевград, от Дупница, от цялата околност. Това е естествен процес и да се надяваме, че някой от тях ще се усети, че е по-добре да открие офис в Благоевград и тук да създаде работни места, отколкото в София, защото там е и по-скъп животът  и е по-трудно за квартири.

Няма ли разкриване на офиси български или чужди компании в Благоевград, при вас има два университета, от които единият е Американски ?

Аз чакам този момент да дойде, но това не става с едно щракване на пръсти. Идват големи компании, но те пък като тръгнат да търсят работна ръка и се установява, че няма, защото хората, които отговарят на тези изисквания предпочитат да пътуват до София.  Затова трябва един да пробие този кръг. Ако някой ме попита какво трябва да се направи за развитие на бизнеса аз мисля, че това е един от начините – фирмите да откриват в Благоевград офиси, защото в София ще им е по-трудно. Тук е моментът да припомня, че в Благоевград беше закрита цигарената фабрика, която също имаше висококвалифицирани работници и липсата й сега влияе отрицателно на града.

Колко хора бяха съкратени оттам?

Ами те бяха съкращавани на няколко вълни, но бяха 1500 души, а сега са 15, много хора. Сега има само охрана. Това за мен е някаква пак българска глупост, защото това беше работещ завод със сравнително нови машини,  хора с по 10-20 години стаж и заради някаква неразбория на софийско ниво се затвори фабриката. И аз не мога да си дам обяснение защо, дори да го продадат, дори да го подарят, редно е нещо да стане, за да работи,защото минат ли 5-10 години ще остане само един спомен.

В кои сектори има най-сериозен недостиг на работна ръка? Казвате, че основният проблем с липсата на квалифицирани кадри

Това е проблем, който е национален, но никой не търси начин да го реши. За нас основният проблем е, че няма свободен пазар на труда и никой не иска да разсъждаваме защо е така. Големият проблем е, че ние отглеждаме хиляди хора, които не искат да работят, записани са като безработни и не искат да бъдат на пазара на труда, защото им се дават достатъчно помощи и те имат интерес да не работят.

 Т. е ние създаваме едни постоянно безработни хора

Да, но това не го ли знаем, още преди година, преди пет. Ние Търговско-промишлената палата в Благоевград поставихме този въпрос- да се променят всички тези закони, свързани с безработицата, за да се намери някаква  работеща формула. Ние се опитваме да привлечем безработни за различни курсове, но самото Бюро за труда при наличието преди време на 2000 безработни те едва събраха 20 човека за курс за работа. И след курса ние предложихме на 15 от тези 20 човека трудови договори, но нито един от тях не искаше да започне работа.

Възможно ли е причината да са ниските заплати, които се предлагат, защото съвсем наскоро едно проучване показа, че младите хора масово не искат да почват работа за под 1000 лева на месец?

Е, ама кой им плаща?

Предполагам родителите

Да, но в такъв случай някой дава на родителите. Разбирате ли, че този човек не заслужава и три лева, защото не може да си напише името без грешка. И като му кажете ето Ви машината, тука ще Ви дадем три хиляди лева, но тя е с програмно управление или нещо друго той казва ама аз не знам. Или пък го слагаме на едно бюро и му казваме ще получиш две хиляди лева заплата, но трябва да говориш с Холандия и със Сингапур на английски и той ми казва ама аз не знам български, вие ми искате английски. Какво трябва да му платим?

Но грешката е още по-надълбоко. Никой не трябва да казва каква трябва да бъде заплатата, а заплатата се формира от ефекта на работата. Не може например при вас да дойде някой журналист и да каже, че иска 15 000 лева заплата. Вие ще го попитате добре, какво ще ни донесете срещу тази заплата, какъв ще бъде ефектът? А той Ви отговаря, не ме интересува, под 15 000 няма да почна да работя. Какъв е отговорът в такъв случай?  Същото е и в строителството. Ето идва човек за мазач. Аз му казвам един квадратен метър- 5 лева. А той ме пита колко ще ми платиш? Ами ако изкараш 1000 квадрата ще получиш 5 000 лева, но ако измажеш 5 квадрата ще получиш 25 лева. И той ти казва аз за по-малко от 1000 лева няма да почна, аз си ги искам тези пари.

Защо в България има минимална работна заплата? В света има минимално заплащане на час, но нали правите тънката разлика. Във фабриката, в завода, в кафенето, да го сложиш на работа трябва трудов договор. Там не можеш да кажеш в момента не ми трябваш 160 часа, а ще работиш по-малко, защото ти трябва да го назначиш на минимум 650 лева, дори и да не работи 160 часа.

Трудовото ни законодателство е от 1970-та година.  Има основни проблеми от години, които никой не поставя. Ето казус- никоя фирма не иска да плаща на студенти стипендия, за да работят след това за нея. От това губи и фирмата, защото не може да се намери специалист, губи и студентът, който със стипендията си помага, за да завърши по-лесно образованието си. Ето казват има хора, които нямали пари да се платят образованието. Има фирми, които могат да му платят. Оттук губят и университетите, че имат по-малко студенти. Но никой не търси причините за този проблем.

А проблемът е, че има закон в България, в който се казва, че ако някой работи във вашата фирма и си подаде молба за напускане нямате право да го задържите повече от 30 дни. Нали разбирате аз ако съм плащал на един студент да учи за пътен инженер пет години и той завърши и идва и ми пуска молба и ми казва заминавам за Испания аз нямам право да го задържа по никакъв начин, защото ще ме вкарат в затвора. Въпросът е защо никой не иска да промени трудовото законодателство, в което да се посочи, че ако има някакви задължения една от страните трябва да си ги изплати. Нашето законодателство е от времето на комунизма, то е работническо-селска власт. Виновникът не може да е виновен, по презумция „лошият” е работодателят.

В момента се говори за алкохолна зависимост и наркотици. Как един работодател може да уволни някой работник, че в момента е в нетрезво състояние? Съдът ще ти признае кръвна проба. Как ще накараш служител да отиде да си направи кръвна проба, за да докажа аз после, че е бил пиян? Или пък ако имаш двама служители на работа, работят един до друг, но единият няколко дни закъснява, правиш му забележка, той пак закъснява. Аз му казвам, че този ден ще го водя, че не е бил на работа и няма да му го платя. И след това ме осъдиха. В българския закон е записано, че не можеш финансово да наказваш работник.

Казвате, че основен проблем са кадрите

В момента най-големият проблем е образованието. В момента образованието копае дупка на държавата. Училищата станаха като пансион. Отиде там и на всички им пишат тройки. Не може завършил средно образование или студент аз да не мога да го накарам да дойде на работа в 8 часа.  Той ми казва ще дойда, когато стана. Да не говорим за изискванията. Знаете, че в бизнеса като дойде нов човек има процес на адаптация, но не мога да го чакам шест месеца. Той трябва да дойде и на третия ден да почне да работи и трябва да има повече знания от мен, който съм завършил преди години, защото сега нещата се променят. Питам студенти от Югозападния университет, Стопански факултет, 4 курс колко от тях искат да станат предприемачи и колко например искат да станат държавни служители. 98 % искат да станат чиновници. Е, какво образование имаме?

В същото време се говори за чуждестранни инвеститори. Какви чуждестранни инвеститори като няма български инвеститори? В момента в света има толкова много пари, че всяка банка ще те финансира. Но инвеститорът трябва да има идея, да има продукт, който да направи, трябва да има и пазар, тогава идва фабриката и производството. Това ни липсва. Колко хора от БАН сте чули да се похвалят ето ние измислихме ново лекарство, кола или нещо друго. Когато отиде българинът във Франция, в Германия, в Америка, когато е на други вълни и почва да прави нещо, а тука се обучават младите хора в това да не правят нищо и че държавата е длъжна да им дава.

Това са сериозни проблеми. Ето да вземем например влоговете на българите. Каква част от тях влизат в употреба като акции например. Все едно един пенсионер да отиде да си купи акции и да даде тези пари във фондове, които да произвеждат и да работят. Тези пари почти 100% стоят в банки. Защо няма един предприемач, който да излезе да каже ще направим нова фирма, ще инвестираме в това и в това и тогава, който има пари да каже вместо да ми стоят тези  5 000 лева в банката отивам и купувам акции.

Моделът на образованието у нас прекалено стар, той е от 19-ти век. За мен решението е да се отиде на пазарен принцип, с обучение за цял живот. Не може един електротехник или лекар учил преди 30 години да има необходимите знания да работи и в момента, всичко трябва да се опреснява, трябва да се ходи на опреснителни курсове на определен период от време.  Ето още един въпрос- какъв е плюсът от 12-ти клас? Цяла година седят и пушат и нищо не правят. И защо е така? За да се направят необходимият брой часове на учителите.

Нали въведоха дуално образование точно с тази цел- да излизат подготвени за бизнеса кадри?

Ама какво дуално образование, аз се боря вече 20 години с тази учителска мафия. В едно училище в района откриха специалност „Ноктопластика и маникюр”. Как на Вас като на данъкоплатец ви се вижда това да се учи пет години редовно обучение?  И още нещо, защо ние да даваме поръчка на  училищата, а не самото училище да не тича по фирмите да види какво се търси, какви хора са нужни? В момента директорите на училищата не ги интересува дали ще излязат кадърни или некадърни хора от училището. Трябва да се изисква да покриват някакви знания и тогава да се заплаща за конкретните ученици.

За какво ми е 12-ти клас? За какво са ни мъртвите души в училищата, всички ги знаем. Но ако Вие сте частник и например не платите 20 лева данък след това ще ви санкционират, а да сте чули да е санкциониран или съден някой лекар или учител затова, че е излъгал за т.нар „мъртви души”и е въвел неверни данни? Но не може да има две или три категории хора, или сме еднакви или да се каже – да, едните са богопомазани.

А успява ли бизнесът в Благоевград да кандидатства по европейски проекти?

Да, кандидатстват, но и тук нещата не са добре измислени. Ето Ви един пример. Една фирма, примерно в Банско, Якоруда или Кресна, когато участва в програми за конкурентоспособност там има конкретен процент, който е определен за участие на фирмата и за участие на еврофондовете. Само, че ако в Якоруда например 50% трябва да участва фирмата в съседната Пазарджийска област  същата фирма трябва да участва с 30% в програмата. Това се дължи на факта, че Благоевградска област, заедно с Кюстендилска и Пернишка област и София-град правим Югозападен регион за развитие. Да, но заплатите в София и нивото на икономиката в София е коренно различно от нивото в Якоруда, или Разлог или Белица. Затова за тези в Якоруда или Белица ще има по-малко помощи за разлика от съседите им например във Велинград, които са в област Пазарджик.

Благоевградска област не е толкова развита като например Пловдив или Варна и ние поискахме да извадят София от нашия регион, а например да ни обединят като цяло със Северозападна България в един Западен регион. Ние поставихме този проблем преди време, Томислав Дончев първо каза може, пък не може, каза после ще решаваме и всичко се „замете под килима” и „отиде на кино”.

Има и друг проблем. Първата финансирана от Европа магистрала беше „Струма”.  Сега чули ли сте кога ще бъде завършена магистрала „Струма”? Аз задава въпроса защо с тези пари, които бяха предвидени за магистрала „Струма”  се направиха магистрала „Тракия”, магистрала „Марица”, в момента се прави път София- Сърбия, прави се магистрала „Хемус”, прави се пътя до Видин. Това си е чисто целенасочена дейност срещу Пиринска Македония да няма пътища и да няма развитие.

 А кога трябваше да бъде готова „Струма” според първоначалните планове?

Още в предприсъединителния период, тогава имаше финансиране-650 милиона евро бяха отпуснати, да но по незнайни пътища тези пари отидоха и в метрото в София, отидоха навсякъде. Непрекъснато ни лъжат.  Но ние видяхме, че магистралата наистина един голям плюс за развитието на бизнеса. Аз не мога да си дам отговор на въпроса защо София иска да убие бизнеса в Пиринска Македония. Друга причина не виждам за забавяне на изграждането на магистралата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!