Тръмп

„Ню Йорк Таймс“

Републиканците се обединиха срещу процеса за импийчмънт, подписвайки вероятно оправдателна присъда за Тръмп, пише вестник „Ню Йорк Таймс“.

Според изданието всички републикански сенатори с изключение само на петима са гласували да се оспори конституционността на процеса, предполагайки, че демократите едва ли ще намерят 17-те гласа, които ще са им необходими, за да осъдят бившия държавен глава.

 

Цифрите показват, че лоялните републиканци отново са готови да спасят Тръмп от присъда, въпреки ролята му в подстрекаване на безредиците в Капитолия от 6-ти януари, допълва „Ню Йорк Таймс“.

Простите сметки показват, че за да бъде одобрен импийчмънтът на Тръмп са необходими гласовете на две трети от сенаторите – 67 гласа, което означава, че 17 републиканци ще трябва да нарушат партийната линия и да застанат на страната на демократите, за да признаят г-н Тръмп за виновен.

Въпреки че изглежда невъзможно ако това все пак стане обикновено мнозинство в Сената трябва да гласува допълнително да му се отнеме правото да заема висши държавни длъжности в бъдеще.

„Дейли мейл”

Разтърсващата реч на премиера Борис Джонсън, в която той поиска извинение от всички, чиито близки са станали жертви на коронавируса в страната, е водеща за британските вестници.

Борис Джонсън заяви, че поема  „пълната отговорност“ за всяко действие, предприето от правителството чрез пандемия. Той обясни, че заедно с неговите министри са направили всичко възможно, за да ограничат смъртните случаи на Ковид, но призна, че е много трудно, пише „Дейли мейл“.

 

Изявлението на Джонсън беше направено в деня, в който жертвите на пандемията във Великобритания надхвърлиха 100 000. Той описа  Ковид като „ужасяваща и трагична загуба на живот“ и каза, че всяка жертва трябва да бъде оплакана.

Последните данни за разпространението на вируса в страната са позитивни. От 68 000 новозаразени, регистрирани на 7 януари вчера техният брой е спаднал до малко над 20 000.

Борис Джонсън заяви, че „дълбоко съжалява за всеки изгубен живот“. Великобритания е първата държава в Европа, която е достигнала толкова трагични показатели в борбата с пандемията.

Междувременно министър-председателят заяви, че страната ще има време да „научи уроци, да размисли и оправи грешките“ в края на кризата, която сега се вижда благодарение на въвеждането на ваксини.

„На този ден трябва наистина да повторя, че дълбоко съжалявам за всеки изгубен живот и, разбира се, като премиер поемам пълната отговорност за всичко, което правителството направи“, каза Джонсън.

„Политико”

Европа е изправена пред криза на идентичността заради търговската война за ваксините, пише брюкселското издание „Политико“. Европа има три дни, за да реши колко трудна ще бъде глобалната борба за ограничаване на износа на ваксини, се казва още в публикацията.

Вбесени, че доставките на ваксини от англо-шведския фармацевтичен гигант AstraZeneca няма да бъдат реализирани в предварително определените количества, европейските власти заговориха за ограничения на износа на ваксини , произведени в ЕС.

Големият въпрос е докъде ще стигне механизмът на ограничения. Тази дилема сега изправя либерално настроените еврократи в Брюксел срещу лидерите на конкретните държави, които са изправени пред нарастващо обществено възмущение от неуспешното доставяне на ваксини в ЕС в сравнение с по-бързите доставки в САЩ, Великобритания и Израел.

Всъщност призивът за ограничаване на износа тласка търговския отдел на Европейската комисия към трудна позиция, защото обикновено е една от водещите световни сили, проповядваща срещу търговските ограничения и протекционизма като начин за справяне с икономическите проблеми. Също така е наясно, че подобни ограничения могат да влошат отношенията със съюзниците и съседите на ЕС, които разчитат на ваксини, произведени в Европа.

„Ди Велт”

На фона на проблемите с ваксините все повече се говори за това как ще се излезе от икономическата криза, пред която се изправи светът заради пандемията.

Проучване, публикувано от германският вестник „Ди Велт“ показва колко бързо отделните градове в страната биха могли да се възстановят от шока от кризата.  Оказва се, че столицата Берлин далеч не е с най-сериозни шансове за бързо възстановавяне.

Никое място в Германия не е пощадено от последиците от рецесията и блокадите, въпросът е колко време ще отнеме на общините да се възстановят от удара, пише изданието.

Вече става очевидно, че качеството на живот на някои места ще продължи да страда още години, докато животvj на други места може да се нормализира относително бързо. Консултантската компания FTI-Andersch е направила прогноза кой район за колко време ще се възстанови въз основа на различни показатели.

Въпреки подновеното блокиране, някои градове имат добри шансове за по-бързо възстановяване след края на пандемията,“ казва Дороте Фрич, експерт по анализи на пазара и конкуренцията във FTI-Andersch. На върха на списъка им с места с добър потенциал за отдих е, според тях, е старата федерална столица Бон.

В допълнение към Бон са и Дармщат, Инголщат и Улм, които също имат добри перспективи да намерят своя път обратно към стария градски живот.

Ако даден град е силно зависим от туризма и търговския бизнес, например, ограниченията за пътувания и контакти ще засегнат местната икономика по-силно, отколкото ако например основните работодател в района са здравните заведения, комуналните услуги или фирмите за логистика, сочи проучването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!