нова метро линия

Основната причина за аварията в метростанция „Хаджи Димитър“, която все още е затворена, а проливните дъждове, подпочвените води и плаващите пясъци. Това стана ясно от думите на директора на „Метрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев.

Над 30 метра е участъкът, който ще трябва да се ремонтира, за да се отстранят проблемите.

„Причините са няколко. Основната е, че в този период на дъждове, нивото на река Перловска се е повдигнало, цялата територия е била наводнена“, уточни той.

По думите му се е увеличил и водният натиск и затова се е повдигнал релсовият път. Това беше и обяснението на столичния кмет Йорданка Фандъкова миналата седмица, непосредствено след инцидента.

„Трябва да се разчисти конструктивният бетон. Оказа се, че е изключително здрав. Взехме две независими прави. Първите вече излязоха и съответстват на проектните изисквания. В новия проект се залагат същите параметри на бетон“, обясни Братоев.

Ремонтът ще бъде извършен в рамките на гаранцията на обекта, а общината няма да плаща

„Още не можем да кажем каква неустойка ще им искаме. При строителство по този метод, когато има много подземни води, той е много труден за изграждане. В други участъци е по-плитко и нивото на подземните води дори не покрива тунела. Тоест, такъв друг екстремен участък ние нямаме“, посочи той. Братоев обясни още, че ще бъде изградена нова хидроизолация, но дейностите отнемат много време.

Третият лъч на софийското метро беше официално открит в края на август 2020-та. До момента на нея имаше и още една авария, макар и не сериозна – подвигане на тротоара до спирка „Медицински университет“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!