метро Линия 3

Техническият проблем, който възникна снощи по най-новата линия на столичното метро към ж.к „Хаджи Димитър“ все още не е отстранен. Мотрисите продължават да се движат до станция „Театрална“, а до следващата спирка на метрото е осигурен автобусен транспорт. За момента не е ясно кога ще бъде възстановено движението по трасето, заяви тази сутрин пред журналисти изпълнителният директор на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев.

Според Братоев тъй като трасето е в гаранция ремонтните дейности ще бъдат за сметка на строителя. Той не можа да каже дали става въпрос за проектантска грешка. По думите му обилните валежи от предишната седмица са основната причина за проблемите по релсовия път. Става въпрос за участък от около 30 метра.

От Столичния градски транспорт уточняват, че автобусите, които заместват метрото, се движат с маршрут – от спирка „Театър София“ на ул.“Професор М.Бичев“, по бул.“Данаил Николаев“, гара „Подуене“, по ул.“Боян Магесник“, под ж.п.моста на гара Подуене, по ул.“Ал. Екзарх“, по ул.“Тодорини кукли“, по бул.“Владимир Вазов“ до автобусна спирка метростанция „Хаджи Димитър“, по ул.“Черковна“, надясно по бул.“Мадрид“ и до спирка“Театър София“ на ул.“Проф. М.Бичев“. Автобусите ще спират и на спирка ул.“Тодорини кукли“ по линия 120 в посока бул.“Вл.Вазов“.

Според “Спаси София” става въпрос за сериозна авария – релсовият път се е надигнал от преминаващата под тунела река и се очаква  влаковете да не се движат поне седмица.Според организацията това е поредното „некадърно строителство“ въпреки инвестицията от близо 1 млрд. лева.

Въпреки че третата линия на метрото тръгна едва през август вече няколко пъти се появяваха проблеми по новия участък.

Преди около десетина дни таванът на метростанция „Хаджи Димитър“ протече след дъждове в София.  През октомври течове имаше и на други станции по новооткрития метродиаметър.

Преди седмица  пропадна и тротоарът на улица „Георги Софийски“, в участъка между „Александровска болница“ и факултета по дентална медицина на Медицинския университет в София. Като причина за аварията бяха посочени обилните валежи и стария неизползваем колектор, който се намира под настилката, обясни тогава  зам.-кметът по направление „Обществено строителство“ в Столичната община Ангел Джоргов. От „Метрополитен“ обясниха, че фирмата изпълнител ще възстанови щетите за своя сметка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!