Дубай

Клиентите отново имат достъп до Dubai Mall, едно от най-големите търговски убежища в света, което отваря врати отново при строги предпазни мерки срещу коронавирус.

На главни вход, където клиентите оставят своите спортни автомобили и луксозни SUV-та, служителите ги посрещат с черни тениски с надпис „Добре дошли отново”.

Усмихвайки се, те проверяват температурата на посетителите с  инфрачервен термометър, която е явен симптом на инфекция с Covid-19.

Dubai Mall е ключова атракция на държавата, изградила своето богатство и световна известност с мегапроекти и разнообразна икономика, за да се превърне в център за туризъм и пазаруване, както и за финанси и недвижими имоти.

С повече от 1300 магазина, разположени около огромно езеро, Dubai Mall привлича около 80 милиона посетители годишно, а повторното му отваряне е символична стъпка, с която страната излиза от изолация.

В Обединените арабски емирства, към които се причислява и Дубай са регистрирали над 11 000 случая на коронавирус и близо 100 смъртни случая, а облекчаването на ограниченията вече е факт, въпреки че ежедневният брой нови инфекции нараства.

Маски и термокамери

От седмици само магазините за хранителни стоки и аптеките в търговския център бяха оставени да работят, но в ОАЕ вече позволяват молове, ресторанти и дори фризьорски салони да се отворят отново съгласно правилата за социално дистанциране.

Термокамери, разположени на тавана на Dubai Mall, следят температурата на минувачите.

Деца на възраст между 3 и 12 години и хора на възраст над 60 години или в групи с по-висок риск за респираторно заболяване не се допускат.

Защитните маски са задължителни.

Киното на мола, пързалката и големите фонтани, които обикновено привличат хиляди туристи, остават затворени.

Търговският център работи с 30 процента от капацитета, за да осигури социално дистанциране и всеки магазин указва максималния брой разрешени хора в даден момент.

Туризмът е жизненоважен за икономиката на Дубай и през 2019 г. е посетен от над 16 милиона чуждестранни посетители. Прогнозите предвиждаха 20 милиона туристи през тази година, преди коронавирусната епидемия да блокира глобалното пътуване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!