Лятната почивка на този етап може да изглежда като мечта, но Гърция планира да заработи, точно за началото на летния сезон.

Гърция, море, почивка, карантина

„Искаме хората да дойдат в Гърция”, каза министърът на туризма Хари Теохарис.

„Разбира се, ще вземем всички превантивни мерки, които се изискват за пътуването, за престоя в хотелите и за посещенията на плажовете. Ще бъде осигурена социална дистанция. Но ще посрещнем туристи, както правим през последните 50 години”.

Гърция, море, почивка, карантина

И добави:

Въпросът, който наистина е много важен, когато започваме да мислим за изхода от кризата… и рестартирането на двигателите на икономиката, е как да се позволи пътуването и как да се направи това по отговорен начин. Всеки и, разбира се, Гърция, ще иска да отвори икономиката си, въпреки рисковете, които ще поемем”.

Гърция, море, почивка, карантина

Туроператорите обаче ще трябва да отговорят на някои изисквания преди да позволят на туристите да пристигнат в Гърция. Ресорното министерство в страната потвърди няколко идеи, например „здравен тест”.

Гърция, море, почивка, карантина

„Това ще накара хората да се замислят, преди да тръгнат на път. По този начин ще позволим само на здравите хора да влязат в страната и да почиват”.

Гърция, море, почивка, карантина

Други мерки, които се обсъждат за туристите е да има разстояние от 1,5 метра между кърпите и шезлонгите. Задължително вероятно ще е носенето на маски в общите части на хотелите.

„Туризмът съставлява 10% от БВП на Европейския съюз. Европа е най-развитият туристически регион. Важно е той да работи, защото много други индустрии зависят от него. Затова спирането на туризма не е проблем само за Южна Европа, но и за целия ЕС”, каза министърът.

Гърция, море, почивка, карантина

14-дневната карантина на влизащи от чужбина гърци или постоянно живеещи чужденци в страната засега остава. При какви условия ще бъде отворена границата за туристи ще стане ясно след постигане на общо споразумение със страните членки на ЕС.

Гърция, море, почивка, карантина

На 4 май врати ще отворят малките търговски обекти, като фризьорски салони, където обаче ще е необходимо предварително записване. Останалите търговски обекти ще започнат работа от 11 май, а моловете – от 1 юни.

Гърция, море, почивка, карантина

От 23 март в Гърция могат да влизат само гърци и чужди граждани, които живеят или работят в страната. Това трябва да се удостовери на пропускателния пункт с официален документ на гръцки език.

На границата при влизане в Гърция е необходимо пътуващият да докаже, че живее законно в страната или притежава собствено жилище или такова под наем.

Гърция, море, почивка, карантина

Постоянното живеене се доказва с данъчна декларация от последната година и Удостоверение за постоянен адрес (ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣΕΙΔΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ), или договор за наем или нотариален акт на имота.

Всички други документи различни от тези може да не бъдат признати от гранична полиция и бъде отказан достъп за влизане в страната.

Гърция, море, почивка, карантина

На границата се попълва анкетна карта с адреса на пребиваване на всеки пропуснат в Гърция и той се подлага на 14-дневна карантина. За нарушаването й глобата е 5 000 евро.

Гърция, море, почивка, карантина

Българите, пребиваващи вече в Гърция, но непритежаващи документ за законен престой в страната, трябва да бъдат особено внимателни. При проверка трябва да докажат причината за престоя в Гърция, както и място на пребиваване. Ако нямат документ за това, че отиват на гости на някого, необходимо е да покажат банкова сметка с налични 3 000 евро и адрес, където са отседнали.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!