Ден на независимостта

България отбелязва 112 години Независимост. Тя е обявена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново , а след това провъзгласена и в крепостта „Царевец“ в старопрестолния град.

В цялата страна ще се проведат официални чествания. Тази година заради коронавируса някои тържества ще бъдат отменени или чествани символично, но кулминацията както всяка година е във Велико Търново.

Празничните прояви в старопрестолния град започват с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата „Св. 40 мъченици“. След това в крепостта „Царевец“ от 10:30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг, който Българското национално радио ще излъчи пряко.

Празнично шествие ще измине разстоянието от крепостта „Царевец“ до паметника „Майка България“ в центъра на Велико Търново, където ще бъде отдадена почит на загиналите за свободата и независимостта на България. Празникът ще завърши с тържествената заря-проверка на площад „Цар Асен Първи“ от 19.30 часа.

Националната служба за охрана предприема извънредни мерки за гарантиране на сигурността на жителите и на гостите на Велико Търново.На гражданите, които желаят да наблюдават тържествената програма от 19.00 часа, достъп до зоната на мероприятието ще бъде осигурен след 18.00 часа през три контролно-пропускателни пункта: един на ул. „Никола Пиколо“; втори КПП при ул. „Иван Вазов“ и трети КПП – на ул. „Св. Климент Охридски“.

Ще бъде ограничен достъпът до ул. „Читалищна“ за граждани и автомобили.

За времето от 15.00 ч. до 22.00 ч. компетентните органи ще въведат забрана за използването на безпилотни летателни апарати (дронове) в зоната на мероприятието, за да бъдат ограничени рисковете за сигурността на участниците в честванията.

В София в празничния ден в 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

В Ямбол годишнината от обявяването на Независимостта ще бъде отбелязана с богата празнична програма. В честванията на община Тунджа се очаква да се включи и президентът Румен Радев. Официалното честване на празника в община Тунджа ще е в село Бояджик пред паметника на Априлци.

112-та годишнина ще бъде отбелязана в Пловдив с тържествена церемония на площад „22 септември“. Преди това от Сдружение „Център Петко Каравелов“ канят пловдивчани да присъстват на  молебена  за здраве и благополучие на целия български народ в църквата „Св. Неделя” . Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметната плоча на Александър Малинов.

Честванията в Сливен ще започнат с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци ще бъдат отбелязани. Церемонията ще се състои от 11 часа, а в 18 часа на крепостта ще се състои фолклорен концерт „Отново заедно“ на Анасбъла за народни песни и танци-Сливен.  По повод празника ще е безплатно за посетители в Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“.

Денят на Независимостта на България ще бъде отбелязан тържествено в гарнизоните в цялата страна. Военнослужещите ще се включат в церемониите по издигане на националния флаг благодарствените молебени и в тържествените ритуали в Горна Оряховица, Стара Загора, Хасково, Сандански, Враца, Сливен, София, Русе, Варна, Бургас и Костинброд и в селата Опицвет и Климент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!