Красимира Стоянова
Красимира Стоянова

Вицепрезидентът на SAAB за Централна и Източна Европа, българката Красимира Стоянова, посочи в телевизионно интервю, че в шведската компания са засегнати от становището и репликите на американския зам. – главен секретар Джон Съливан, че сравнението между „Грипен“ и F-16 е като да сравняваш ябълки и портокали. Тя подчерта, че офертата на нейната компания е била отхвърлена въпреки че превъзхожда конкурентните оферти и покрива всички изисквания. Стоянова също така опроверга твърденията за недостатъци на офертата на SAAB, като отговори на всички такива твърдения.

„Кое е по-добро, ябълките или портокалите са по-здравословни? Всеки човек има вкус. Не знам за кои технологии г-н Съливан намеква, защото самолетът F-16V, който се предлага на България в момента, не съществува. Даже заводът, който ще го произвежда в Южна Каролина, не съществува. Може само да предполагаме какви технологии ще има включени в този самолет – каза Стоянова пред бТВ и добави – „Грипен” е една забележителна оръжейна система, която е доказана в международни участия и мисии на НАТО… Самолетът, който ние предлагаме, е на въоръжение в момента, самолетът, който предлагат конкурентите не е на въоръжение в нито една страна. Той е само на хартия.“

Красимира Стоянова заяви, че отпреди 15 години производителите на „Грипен“ преговарят с България за въоръжение с изтребители, а решението на българските министри ги е изненадало.

„България обяви конкурента процедура преди две години. 2017 г. процедурата беше прекратена, за да могат да бъдат поканени повече участници и да се разшири листата, за да има повече конкурентоспособност. Сега изведнъж се оказва, че не трябва да има процедура, защото една от страните участнички – САЩ – не биха могли да проведат преговори в конкурентна среда, а трябва да бъдат избрани. Това е съвсем различна процедура. Аз не искам да съм на мястото на г-н Каракачанов, за да обясни как от една конкурентна процедура, с широк кръг от представители – от САЩ, Европа и дори извън Европа, как сега ще продължим“, коментира Стоянова.

Вицепрезидентът на компанията, производител на „Грипен“ беше категорична, че не са лобирали пред президента Румен Радев да бъде избран техният самолет, каквото съмнение изрази председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Аз работя по този проект от 15 години, никой досега не ме е обвинил в лобизъм и категорично отказвам становище, че има лобизъм или че предварителната процедура е била непрозрачна. Както първата, така и втората досега, бяха професионално изработени и прозрачни. Има методология, на която ние сме отговорили. Неслучайно печелим два пъти. В доклада на Министерство на отбраната може да видите, че най-добрата оферта по основния параметър „оперативна ефективност“ е нашата оферта, по отношение на цената – пак е нашата оферта. Това, което служебното правителство избра и това, което излиза от оценката на втората процедура е едно и също”, заяви Стоянова.

Красимира Стоянова посочи, че тяхната оферта е била значително по-евтина и призова Министерството на отбраната да отвори процедурата и да покаже истинските цени.

„И ако тогава, ако работната група е оценила нашето предложение като по-лошо, ние ще си тръгнем без никакъв друг коментар. Нашата цена е значително под 1,5 млрд лв., защото ние не искаме да обвързваме България с конкретно въоръжение, както прави другата страна. На нашия самолет е интегрирано американско, европейско и израелско въоръжение“, добави Стоянова.

Тя поясни, че офертата на SAAB е структурирана така, че на българската страна да остане финансов ресурс в рамките на предвидената инвестиция за закупуване на пакетите от въоръжение за самолетите, както и необходимите лицензи.

Вицепрезидентът на SAAB заяви, че американската оферта не отговаря на четири от седемте изисквания на страната ни. Според нея конкурентите не могат да изпълнят заложените срокове, надхвърлят максималната допустима цена, предлаганият модел не е на въоръжение в момента никъде по света и изискват 100-процентово заплащане след сключване на сделката, въпреки че страната ни държи на разсрочено плащане.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!