Германският автомобилен гигант Фолксваген реши да построи нов завод в провинция Маниса в Турция и ще подпише споразумение в края на септември или началото на октомври, съобщи германската тлевизия ARD.

Германската провинция Долна Саксония, една от заинтересованите страни на VW, също подкрепя решението.

Немският автомобилен производител е избрал Турция, въпреки по-ниските разходи за труд в България, а алтернативният вариант на Саудитска Арабия е бил изключен.

Според новината германската компания повдигна въпроса за високите данъци върху новите автомобили в Турция и очаква да види дали ще бъдат предприети стъпки по въпроса.

ARD заяви, че VW се стреми да произвежда модела „Пасат“ в Турция и да продава 40 000 автомобила от този модел в страната годишно, както и че планира производството на модели на „Шкода“ и „Сеат“ в новия завод.

Предвижда се инвестиция между 1,3 и 2 милиарда евро за новия завод, за който се казва, че ще осигури заетост на около 5000 души. Очаква се фабриката да започне производство през 2022 г. и да служи като една от най-важните производствени мощности на компанията в региона.

Гигантският автомобилен производител е предпочел Турция пред България въпреки по-ниските разходи за труд в последната поради обема и потенциала на турския пазар. По-ранни информации посочват, че заводът, планиран да бъде създаден в Турция, ще има капацитет да произвежда 300 000 превозни средства годишно и ще произвеждат моделите „Пасат“ и „Шкода Супърб“, докато в някои други информации се предполага, че ще произвежда моделите „Сеат Атека“ и „Шкода Карог“ в Турция.

Главният изпълнителен директор на VW Херберт Дийс посети Турция миналия месец и се срещна с президента Реджеп Тайип Ердоган. Смята се, че срещата е оказала влияние върху окончателното решение на дружеството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!