Гешев
На снимката: шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев

„Да спрем Иван Гешев – новата бухалка“ – това е надсловът на насрочения за тази сутрин протест срещу кандидата за главен прокурор Иван Гешев, организиран от дясното политическо обединение „Демократична България“.

Това няма да е единственият ход на обединението срещу прокурора Гешев. Пред БНТ съпредседателят на дясната формация Христо Иванов заяви, че ще бъде внесено предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу него. Протестът утре ще иска оставката на прокурора „поради тотална непригодност“.

„Ние, видите ли, много бързо сме поискали отговорността на министъра /е казал Гешев – бел. ред./. Това показва абсолютната неспособност да разбираш ролята на опозицията в едно демократично общество. Той се опита да инкриминира ролята на опозицията в демократичното общество и това показва тотална непригодност в една демократична, европейска България този човек да бъде прокурор, да не говорим за заемане на най-висшата позиция в обвинението“ – каза Христо Иванов.

Организаторите на протеста изброяват някои от тревожните моменти в кандидатурата на сегашния заместник на Цацаров:

„Безалтернативно, безочливо, безпардонно за нов главен прокурор за нови 7 г. бе номиниран Иван Гешев. Този, който:

– Затри делото КТБ;
– Подлага хора на брутални унижения;
– Изпра Пеевски и обслужва Борисов.“

Отново днес пред сградата на ВСС ще има и контрапротест в защита на Гешев и срещу „лудостта, безсрамието и политическата намеса намеса в работата на прокуратурата“.

Протестът се организира от журналистите от „Пик“, които ще бъдат на указаното място в 9 часа сутринта. Те недвусмислено подчертаха, че техният протест е контрапункт на този на „наемниците на подсъдната олигархия от „Демократична България“, който ще се състои на същото място. Техният лозунг ще бъде: „Да спрем Прокопиев – бухалката на олигархията!“.

Съобщението подчертава, че „плакати, свирки, вувузели и всякакъв друг подръчен уличен реквизит са препоръчителни“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!