През юли и август е пикът на африканската чума, съобщи за БНТ министърът на зедемелието, храните и горите Десислава Танева.

„Със сигурност е имало мерки за чумата, които са можели да бъдат взети или да бъдат проведени по-добре“, съобщи Танева в отговор на въпрос дали взетите от държавата мерки са били навременни и достатъчни. България вече поиска средства за помощ за справяне с чумата.

„От всички средства, които миналата година са били похарчени за тези мерки, са поискани за възстановяване 1.4 млн. евро, но до момента нямаме решение за това“.

Танева добави, че има постановление за разходите за сегашната кризисна ситуация. „Те няма да са достатъчни предвид броя на животните и това, че вече имаме огнища в промишлени свинекомплекси, но има ред“, поясни тя.

Министърът на земеделието потвърди, че над 60 000 свине ще бъдат евтанизирани.

„Има наредба, по която се плаща по определен ред, който трябва да се спази със съответното досие от регистрирането на обекта на животните до унищожаването им, протоколирането им и пазарната оценка по оценител“, заяви Танева, но добави, че не може да даде приблизителна цена, защото животните могат да бъдат остойностени на различна цена.

„Цената, която биха получили като обезщетение, ще бъде равна на пазарната“, каза тя. Танева потвърди, че се очаква обезщетенията за фермата в Николово да са около 2 млн.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!