Венко Сабрутев
Венко Сабрутев

Най-голямото постижение от този бюджет, е че отмени апокалипсиса, който служебният кабинет очертаваше – фалит на държавата и 6,7% дефицит. Това каза в студиото на Нова ТВ депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев.

Според него му парламентът е приел балансирана финансова рамка с 3% дефицит.

„Да, много неща, които искахме да влязат в бюджета, не се случиха. Като реформата за изсветляване на ресторантьорския бизнес. Мярката с касовите бележки имаше за цел парите, които ги даваме с плащането на нашата сметка, ресторантьорите да ги внесат в държавата, а не да си купуват скъпи коли с тях. Нямаше мнозинство за приемане на тази реформа. „Възраждане”, ГЕРБ и ИТН гласуваха „против”. Не мина и реформата с изискването за плащане на заплати по банков път. Служителите в този бранш един ден ще искат справедливи пенсии. Как да стане, като не са се осигурявали на реалните пари?”, попита риторично Сабрутев.

„По време на гласуването в пленарна зала направихме много ключова реформа. Създадохме т.н. базова сметка. В нея хората, които си получават заплатите, пенсиите и стипендиите, ще могат да си извадят такава сметка, която няма такси от банкомат на съответната банка. Тази реформа влиза от 1 септември”, поясни Венко Сабрутев.

По думите му ще има рекордно увеличение на парите в сектор „Образование”.

„Увеличение на заплатите на учителите в училищата и детските градини. Изграждане на нови такива. Целта ни е учениците да учат само в една смяна. Тогава ефективността на обучението е много по-голяма”, каза депутатът от ПП-ДБ.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук