Най-слънчевото място

Според неотдавнашно проучване платото Алтиплано в пустинята Атакама в Южна Америка е най-слънчевото място на Земята. Това високопланинско плато, разположено в някои части на Чили, Боливия и Перу, има интензивност на слънчевата светлина, подобна на тази на Венера. Това го прави изгаряща дестинация за слънчеви бани, съобщава БГНЕС.

Сателитни данни сочат, че Алтиплано е най-слънчевото място на Земята. За да потвърдят това, през 2016 г. учените построиха атмосферна обсерватория в пустинята. Данните, събрани от тази обсерватория, регистрираха световен рекорд по слънчево греене. Става въпрос за стряскащите 2177 вата на квадратен метър по време на лятното слънце през януари 2017 г. Целогодишната средна стойност беше измерена на 308 вата на квадратен метър, което е рекорд за света.

Въпреки че пустинята Атакама не е толкова гореща, колкото Венера, интензивността на слънчевата светлина, която получава, е сравнима. Изследователите установяват, че интензивните периоди на слънчево облъчване се дължат отчасти на отражението от високопланински разкъсани облаци.

Изследователите предполагат, че платото Чайнантор в пустинята Атакама би било идеално място за тестване на безопасността и издръжливостта на бъдещи фотоволтаични електроцентрали, проектирани да издържат на екстремни колебания на слънчевата светлина.

В заключение, въпреки че Алтиплано в пустинята Атакама може да е най-слънчевото място на Земята, любителите на слънчевите бани трябва да бъдат предпазливи поради изключителната интензивност на слънцето. Ако се някога се озовете в този регион, е важно е да предпазвате кожата си със качествен слънцезащитен крем.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук