Деница Сачева
На снимката: Деница Сачева

Всички семейства с деца да получават месечни добавки без доходен тест – това е мнението на социалния министър Деница Сачева. Тя очаква в проекта на бюджет за следващата година да залегне универсална месечна детска добавка за всички семейства с деца. Това би струвало близо 400 милиона лева допълнително.

„В момента смятам, че е много по-справедливо това, защото виждаме, че има различни гласове по тази тема. Редно е да има една социална помощ, която не разделя хората, а която ни сближава всички заедно. Прекалено много неща ни разделят напоследък“, коментира министърът днес.

В момента месечната помощ за семейства с едно дете е 40 лева, за две – 90 лева, за близнаци – 75 лева. Критерият за изплащане е подоходен – до 410 лева месечен доход на член от семейство се взема пълния размер. При доход до 510 лева се изплаща 80% от размера на помощта.

Според Сачева все още няма взето решение за индексацията на пенсиите догодина, единственото сигурно е, че добавките от 50 лева за всички пенсионери ще се изплащат до март. Окончателно решение по пенсионните въпроси ще се вземе на предстоящ съвет на управляващата коалиция.

И през следващата година социалната политика ще е най-голямото разходно перо в бюджета.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук